“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

TEE: Τα Έργα θα Βγάλουν τη Χώρα από το Οικονομικό Αδιέξοδο !!!

Άμεση παρέμβαση υπέρ της πραγματικής οικονομίας για την έξοδο της χώρας από τη κρίση μέσω της χρηματοδότησης των δημοσίων έργων, ζήτησε από τον πρωθυπουργό το ΤΕΕ. Με δύο επιστολές του προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον υπουργό Υποδομών Μ. Βορίδη, το ΤΕΕ διά του προέδρου του Χρήστου Σπίρτζη τονίζει ότι «χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων όρων, και όχι προφορικών δεσμεύσεων για χρηματοδότηση των δημόσιων έργων, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δεν θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση». Ο κ. Σπίρτζης καλεί τον κ. Παπαδήμο και τον κ. Βορίδη να παρέμβουν άμεσα «και να λύσουν το γόρδιο δεσμό της απραξίας, αναβλητικότητας και ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδίου στον τομέα των δημόσιων υποδομών, των μόνων που μπορούν να έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικονομίας και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν ότι θα επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας».

Μάλιστα, ο Χ. Σπίρτζης προτείνει λύση που θα μπορέσει να στηρίξει τη χρηματοδότηση των έργων και να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο ταμείο των μηχανικών. Συγκεκριμένα, προτείνει την «αναπλήρωση των απωλειών του ασφαλιστικού φορέα των μηχανικών μέσω έκδοσης πολυετούς ομολόγου και το οποίο θα μπορούσε να ήταν η εγγύηση διασφαλισμένης χρηματοδότησης δημόσιων έργων από ελληνικές τράπεζες, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού αδιεξόδου, το οποίο υπέστη τις συνέπειες του πρόσφατου 'κουρέματος'». Με τις δύο επιστολές, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το ΤΕΕ επιθυμεί να αποτρέψει την αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου των προσπαθειών για έξοδο από την κρίση. «Ο κίνδυνος της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος, μέσω δημόσιου δανεισμού, χωρίς και αυτή τη φορά να τεθούν συγκεκριμένοι όροι και χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, είναι ορατός», τονίζει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας ότι «η δραματική κατάσταση του τεχνικού κόσμου, με γνωστές συνέπειες για όλη την ελληνική οικονομία και για όλη την ελληνική κοινωνία, σε λίγο δεν θα μπορεί να αναστραφεί». Ο κ. Σπίρτζης υπενθυμίζει ακόμη στον κ. Παπαδήμο ότι «όσοι έχουν κληθεί, από οποιαδήποτε θέση, να εισφέρουν στην προσπάθεια του ελληνικού λαού και της χώρας, έχουν και τη μεγάλη ιστορική ευθύνη των επιλογών τους», για να καταλήξει: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι λύσεις που θα προωθήσετε θα εξετάζουν πολύπλευρα και αποτελεσματικά τις δυσκολότερες στιγμές της μεταπολεμικής Ελλάδας». Στην επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει την «άθλια κατάσταση του τεχνικού κόσμου» και υπογραμμίζει ότι ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης δεν προωθείται καμιά λύση με διάφορες αιτιάσεις, ενώ την ίδια στιγμή από «επίσημα χείλη έχουν διατυπωθεί θέσεις που δεν εντάσσουν τις δημόσιες υποδομές στους άξονες του ανύπαρκτου σχεδίου ανάπτυξης».

Εργα - μελέτες
Ο κ. Σπίρτζης καλεί τον υπουργό να κοινοποιήσει «τις προβλέψεις και τον προγραμματισμό έργων και μελετών που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, τις προβλέψεις και τις προτάσεις ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ για τις δημόσιες υποδομές καθώς και τα σημεία ολιγωρίας που έχουν οδηγήσει στη μακροχρόνια αναστολή των εργασιών των αυτοκινητόδρομων, παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριστικές αποφάσεις έως την 28η Μαρτίου 2012». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «η επιβάρυνση του ελληνικού λαού, σε μία τέτοια περίοδο, από τις ρήτρες διάλυσης υπαρχόντων συμβάσεων, αποτελεί έγκλημα και για τη χώρα και για τον τεχνικό κόσμο».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/04/2012)

energia