“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Εκλογές 17 Ιουνίου με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ - Τι προβλέπει το Σύνταγμα από εδώ και πέρα

Τελείωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση καθώς και ημερομηνία εκλογών. Η σύσκεψη αποφάσισε να πραγματοποιηθούν εκλογές στις 17 Ιουνίου με πρωθυπουργό τον πρόεδρος του ΣτΕ κ. Παναγιώτη Πικραμένο. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρότειναν για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, πρόταση με την οποία διαφώνησε το ΚΚΕ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη.  Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ ήταν η κυβέρνηση να έχει καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και να μην πάρει καμία πρωτοβουλία σε κανέναν διεθνή οργανισμό. Τόνισε δε ότι δεν πρότεινε κανένα όνομα για πρωθυπουργό, αφού το ΚΚΕ δεν έχει πλειοψηφία για να θέσει κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του.
Ποιος είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, o oποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι. Ακολούθησε καριέρα δικαστικού από τις 5 Ιουνίου 1976, ως εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκλεγεί πρόεδρος το 2010. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ την περίοδο 1992-1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Αν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς πρόσωπο για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μεταξύ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί αύριο - το ίδιο και οι βουλευτές που εκλέχθηκαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Επιπλέον, αύριο στις 11 το πρωί συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών, χωρίς σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα. Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής. Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί, με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος. Η εκλογή θα γίνει με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι). Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτική μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρωτευσάντων σε ψήφους υποψηφίων. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υποχρεωτικό να αναδειχθεί από το πρώτο κόμμα. Με την ανάδειξή του, ο πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει τη νέα ημερήσια διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει την εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου σε επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το απόγευμα. Πέραν του προέδρου, το προεδρείο θα απαρτίζεται από επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς οι οποίοι θα εκλεγούν επίσης έπειτα από μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι πρώτοι τρεις αντιπρόεδροι εκλέγονται από το πρώτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, ο τέταρτος αντιπρόεδρος από το δεύτερο κόμμα, ο πέμπτος αντιπρόεδρος από το τρίτο κόμμα, ο έκτος αντιπρόεδρος από το τέταρτο και ο έβδομος αντιπρόεδρος από το πέμπτο κόμμα. Τούτο σημαίνει ότι αντιπροέδρους θα εκλέξουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

alfavita