“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Παραγωγή πάγου από την ηλιακή ενέργεια!

Τώρα, που η μεγάλη πείνα πλησιάζει... και που η διατήρηση τροφίμων (σε μια χρεοκοπημένη κοινωνία, που πιθανόν να ξεμείνει από ηλεκτρισμό) θα είναι απαραίτητη, η παραγωγή πάγου χωρίς το ηλεκτρικό ρεύμα θα μας έκανε αυτάρκεις και θα μας έδινε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τα αποθέματα κρέατος - τυριού, αλώβητα και ανεπηρέαστα από τη φθορά. Η συσκευή δημιουργήθηκε από το τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου του San Jose με σκοπό να δώσει λύσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (καταστροφές, στρατόπεδα προσφύγων κλπ)
Η λειτουργία της συσκευής έχει ως εξής:
Σωλήνα, που περιέχει ειδικό ψυκτικό υγρό και που είναι τοποθετημένη πάνω από κυρτό ανακλαστικό πάνελ, με την βοήθεια του ήλιου θερμαίνεται με αποτέλεσμα το ειδικό υγρό να εξατμίζεται και να κυκλοφορεί μέσω της σωλήνας έως ότου έρθει σε επαφή με ένα απορροφητικό υλικό, το οποίο κρυώνει κατά τη δύση του ηλίου. 
Μόλις το αποροφητικό υλικό, που είναι αργής ψήξης, φτάσει τους 104°F, το εξατμισμένο ειδικό υγρό συμπυκνώνεται πάλι στην υγρή του μορφή από αέριο και η θερμοκρασία του πέφτει ακαριαία κάτω του 0° λόγω των διαφορών πιέσεως. Βάζοντας λίγο νερό πλάι στον εξατμιστή δημιουργείται πάγος. Ένα τυπικό σύστημα παραγωγής πάγου χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό για να θέσει σε λειτουργία ένα συμπιεστή για να επιτελέσει αυτή τη λειτουργία, αλλά η ηλιακή παγομηχανή χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια χωρίς κινούμενα μέλη. Το σύστημα πλέον να αναφέρουμε ότι είναι απόλυτα σφραγισμένο, έτσι πέρα από ενδεχόμενα διαρροής δεν απαιτεί ποτέ αναπλήρωση του υγρού. Έχει τη δυνατότητα να παράγει 7.2 Κg πάγου ανά ημέρα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω, αν η πατέντα έχει εμπορική χρήση, αλλά και αν είχε κάποιοι φρόντισαν εδώ και δύο χρόνια να στεγνώσουμε οικονομικά και να είναι αδύνατη για τους πολλούς η απόκτηση συσκευών αυτάρκειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ) Όπως και να έχει όμως η ανάγκη για επιβίωση θα κινήσει την εφευρετικότητα και νέες ή και παρόμοιες πατέντες θα δώσουν λύσεις αυτάρκειας.

Γ.Θ

yiorgosthalassis.blogspot.com