“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

NY Times: Όλες οι πλευρές ζημιώνονται από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας

Μπορεί το τίμημα διάσωσης της Ελλάδας να είναι υψηλό, ωστόσο η εγκατάλειψη της προσπάθειας θα στοίχιζε πολύ περισσότερο, αναφέρουν σε άρθρο τους αναφορικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι NY Times. Η Ελλάδα οφείλει τεράστια ποσά στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που έλαβε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου. Η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης διακρατούν σημαντικό ελληνικό χρέος. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές. Μόνο οι απώλειες της ΕΚΤ θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τα κεφαλαιακά της αποθέματα, καθιστώντας αναγκαίο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να καλύψουν το έλλειμμα. «Όλες οι πλευρές έχουν τόσα πολλά να χάσουν που οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν άσχετα με το ποια πολιτικά κόμματα θα απαρτίζουν την επόμενη ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνουν οι NY Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η πρόσφατη αναστάτωση μπορεί το ίδιο εύκολα να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας φάσης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της όπως θα έκανε ενδεχόμενη ξαφνική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Παρά τη φαινομενικά σκληρή τους στάση, οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Καγκελαρίου, Angela Merkel, τείνουν σε ένα βαθμό να γίνουν πιο ελαστικοί, όσον αφορά της βαθιές και επίπονες περικοπές που απαιτεί η Ευρώπη. Στην Ελλάδα, παρά την έντονη διαμαρτυρία για το δυσβάσταχτο κόστος της ευρωπαϊκής απαίτησης για λιτότητα, λίγοι είναι έτοιμοι να δεχτούν ότι το κόστος εξόδου από το ευρώ θα είναι ανεκτό. «Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα είναι σαν ένας τεράστιος σεισμός ή μια πυρηνική βόμβα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.
 Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση την τελευταία στιγμή αυτή την εβδομάδα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα μετά το νέο γύρο εκλογών του Ιουνίου θα είναι ένας νέος γύρος επίμαχων διαπραγματεύσεων για τους όρους παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη καθώς καμία πλευρά δεν έχει κίνητρο να επιταχύνει την έξοδο. Προβλέπουν με άλλα λόγια, πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να παλεύει με την κρίση τους επόμενους μήνες. Οι αρθογράφοι κάνουν λόγο για ένα ψυχοπολιτικό δράμα, όπου η Γερμανία παίζει το ρόλο του άγρυπνου φύλακα της ακεραιότητας ενώ περιγράφουν τους Έλληνες πολιτικούς ως πιλότους καμικάζι που απειλούν να συμπαρασύρουν μαζί τους το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

capital