“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Πούτιν μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή !!!

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκινά διήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Στις 25-26 Ιουνίου ο αρχηγός του ρωσικού κράτους σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία. Όπως επεσήμαναν στο Κρεμλίνο η επίσκεψη είναι σύντομη, αλλά πολύ περιεκτική. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. «Αυτό το φορτωμένο πρόγραμμα θα επιτρέψει να συζητηθούν τα πλέον οξυμένα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, στα οποία εμπλέκεται ενσυνείδητα και η Ρωσία και ολόκληρος ο κόσμος», λέει ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία με τις οργανώσεις των Ρώσων ομογενών στο εξωτερικό Αλεξάντρ Μπαμπάκοφ:
Είναι πολύ σημαντικό γιατί η επαφή των ηγετών των κρατών θα επιτρέψει να προωθηθούν πολλά προβλήματα σε εντελώς άλλο επίπεδο. Δηλαδή όχι μόνο να γίνει η αξιολόγησή τους, αλλά και να διαμορφωθεί ο μηχανισμός, ο οποίος θα βοηθήσει, αν όχι να λύσουμε, τουλάχιστον να προσεγγίσουμε στην επίλυση πολλών προβλημάτων, τα οποία στέκουν όχι μόνο ενώπιον των κρατών μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, πρωτίστως, η επιθυμία της Ρωσίας με κάθε ειρηνικό τρόπο να διασφαλιστεί η ειρήνη σ’ εκείνες τις χώρες, όπου σήμερα παρατηρείται επιθετικότητα.
Πρώτος προορισμός της προεδρικής περιοδείας είναι το Ισραήλ. Από την προηγούμενη επίσκεψη αρχηγού του ρωσικού κράτους στη χώρα αυτή πέρασαν περισσότερα από επτά χρόνια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στην τελετή των εγκαινίων του Μνημείου προς τιμήν της Νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας και θα έχει στην Ιερουσαλήμ συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.
Την Τρίτη 26 Ιουνίου ο Ρώσος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα παλαιστινιακά εδάφη. Στη Βηθλεέμ έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού, καθώς και συζήτηση της παλαιστινο-ισραηλινής διευθέτησης.
Η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του «κουαρτέτο» των διεθνών μεσολαβητών για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, αλλά, δυστυχώς, όλες οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες σήμερα είναι αιωρούμενες στον αέρα, επισημαίνει ο κορυφαίος επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μελέτης του Ισραήλ και των εβραϊκών κοινοτήτων του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Τατιάνα Nόσενκο:
Πρώτα απ’ όλα η διαδικασία διευθέτησης εξαρτάται από το σε ποιο βαθμό οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, που έχουν διακοπεί και να κάνουν μερικούς συμβιβασμούς. Από τη μία πλευρά, η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ δεν δείχνει γι’ αυτό μεγάλο ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά δεν συμβάλλει σε αυτό η διάσπαση στην παλαιστινιακή κοινωνία λόγω της κατάληψης από την Χαμάς ηγετικών θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι είναι απίθανο να αναμείνουμε σοβαρή πρόοδο στο θέμα αυτό μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου.
Τελικός προορισμό στο πρόγραμμα του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή είναι η Ιορδανία. Ιδιαίτερο θέμα των ρωσο-ιορδανικών συνομιλιών θα είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στο έδαφος της χώρας.

http://greek.ruvr.ru