“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ευρασιατική και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχέδια για το μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει όσο το δυνατό ταχύτερα να αναπτύξει συνεργασία με την Ευρασιατική Ένωση και συγκεκριμένα με την Οικονομική της Επιτροπή. Αυτό θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για το ξεπέρασμα πολλών αρνητικών και κρισιακών φαινομένων. Σ΄αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι κορυφαίοι οικονομολόγοι και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη, όπου πραγματοποιείται το παραδοσιακό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Αγίας Πετρούπολης. Η συνεργασία της Ρωσίας και της ΕΕ μπορεί να ανεβεί σε νέο επίπεδο. Γι΄αυτό το σκοπό πρέπει να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ των Βρυξελλών και της Τελωνιακής Ένωσης, είναι πεπεισμένος ο υπουργός Εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Αντρέι Σλέπνιεφ. Την άποψη του εκπροσώπου της Ευρασιατικής Ένωσης – πρόσφατα ιδρυμένου υπερκρατικού οργανισμού – υποστήριξαν και οι μετέχοντες στη συζήτηση με θέμα «Ευρασιατική οικονομική ολοκλήρωση: παράθυρο προς μιά νέα παγκόσμια οικονομία».
Ας υπενθυμίσουμε ότι ο Κοινός οικονομικός χώρος (ΚΟΧ) – οργανισμός ολοκλήρωσης, που ιδρύθηκε στη βάση της Τελωνιακής Ένωσης Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν – άρχισε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου του 2012. Όπως δήλωσαν οι ιδρυτές του – ηγέτες των χωρών-μελών – ο κοινός οικονομικός χώρος είναι ανοικτός για όλους τους επιθυμούντες, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ. Το κέρδος από την προσχώρηση είναι αναμφίβολο, για το αυτό ήδη έχει αποδειχτεί από τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει οι μετέχοντες στο σχέδιο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Βίκτορ Χριστένκο:
- Σήμερα υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι ήδη από την αρχή το βάθεμα της ολοκλήρωσης αποδίδει καρπούς. Όμως, φυσικά, όλοι θα ήθελαν να ήταν πολύ μεγαλύτερο αυτό το αποτέλεσμα.
Οι προοπτικές της Ευρασιατικής Ένωσης, όπως φάνηκε κατα τη διάρκεια της συζήτησης, εντυπωσιάζουν και τους δυτικούς εταίρους. Οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να βοηθούν το νέο Οργανισμό, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Κοινότητας στη Ρωσία Ράινερ Χάρτμαν.
- Εργαζόμαστε μαζί με τους Ρώσους εταίρους για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Σήμερα ενώπιον μας τίθεται ο στόχος να κάνουμε άλλο ένα βήμα. Ο κύριος Χριστένκο και οι συνάδελφοί του επεξεργάζονται την Ευρασιατική Ένωση. Και εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους παράσχουμε υποστήριξη. Η Ένωση αυτού του είδους θα μπορεί να συμμετέχει στην επίλυση διάφορων προβλημάτων, που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ας υπενθυμίσουμε ότι η Ρωσία και η ΕΕ ως σήμερα δεν έχουν υπογράψει νέα βασική συμφωνία, παρόλο που η ισχύς της παλιάς έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό. Το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες είναι ακριβώς το εμπορο-οικονομικό τμήμα. Ωστόσο, κρίνοντας από τη διάθεση της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής αφρόκρεμας και των εμπειρογνωμόνων, το έγγραφο δεν πρόκειται να μείνει στο περιθώριο για πολύ καιρό. Το συμπέρασμα των μετεχόντων στη συζήτηση στην Αγία Πετρούπολη είναι το ακόλουθο: η εταιρική σχέση είναι αναπόφευκτη. Η Δύση χρειάζεται την Ανατολή και όχι μόνο τους πόρους της – ενεργειακούς και ορυκτούς. Η συνεργασία πρέπει να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς.

greek.ruvr