“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Εφοπλιστές: Αν μας επιβληθούν φόροι, φεύγουμε από την Ελλάδα

Τη μαζική φυγή των εφοπλιστών από τη χώρα, με αποτέλετεσμα την εκτόξευση της ανεργίας στον κλάδο, θα προκαλέσει τυχόν άρση της φορολιγκής ασυλίας των Ελλήνων πλοιοκτητών, από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. «Δεν μπορείς να πιέζεις ασφυκτικά ένα πρόσωπο που εκπροσωπεί τη διεθνή ναυτιλία λέγοντάς του ''θα σε φορολογήσω''. Η απάντηση που θα πάρεις θα είναι ''κάν΄ το, αλλά μετά θα με ψάχνεις'''» λέει χαρακτηριστικά ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, δήλωση του οποίου επικαλείται το Bloomberg στο δημοσίευμά του. Ο Τεντ Πετρόπουλος, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας ναυτιλιακών επιχειρήσεων Petrofin υποστηρίζει ότι «η ναυτιλία αποτελεί μια υπεράκτια επιχειρηματική δραστηριότητα και κάθε πράξη εναντίον της είναι σαν να πυροβολεί κάποιος το πόδι του» ενώ άλλος ένας εφοπλιστής, ο πρόεδρος της DryShips, Γιώργος Οικονόμου, δηλώνει μεν άγνοια για το ενδεχόμενο φορολόγησης των εφοπλιστών επί των εισοδημάτων, αλλά διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που γίνει πράξη κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα η ελληνική ναυτιλία «θα μεταναστεύσει με αποτέλεσμα να μειωθεί το ελληνικό ΑΕΠ».
Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρει ότι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης εκτιμά ότι «η φορολογική αντιμετώπιση των εφοπλιστών στην Ελλάδα» δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από τις αντίστοιχες άλλων χωρών όπως η Ολλανδία, η Μάλτα ή η Κύπρος και ο πρόεδρος της Paragon Shipping, με έδρα τη Βούλα, Μιχαήλ Μποδούρογλου, θεωρεί ότι «αν αρχίσουν να επισκέπτονται τις ναυτιλιακές εταιρείες εφοριακοί, τότε αυτές οι επιχειρήσεις θα πάψουν να είναι τόσο παραγωγικές όσο σήμερα» αφού θα χάσουν το προνόμιο «της μη αλληλεπίδρασής τους με το ελληνικό κράτος».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στον κλάδο της ναυτιλίας απασχολούνται περίπου 60.000 εργαζόμενοι. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου μαζί με τους απασχολούμενους σε συναφείς με τη ναυτιλία κλάδους οι εργαζόμενοι αγγίζουν τις 200.000. Αυτές οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι επιχειρηματίες της ναυτιλίας δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τα προνόμιά τους σε περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση επιβάλει φόρους στον κλάδο.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος τα εμβάσματα των εφοπλιστών στην Ελλάδα ανήλθαν στα 15,4 δισ. ευρώ το 2010, ενώ για την προηγούμενη δεκαετία συνολικά έφτασαν τα 140 δισ. ευρώ.

ethnos