“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Χ.Κλίντον: Ρωσία και Κίνα να πληρώσουν το τίμημα της υποστήριξης σε Ασαντ

Ρωσία και Κίνα θα έπρεπε να πληρώσουν ένα τίμημα για την υποστήριξη του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία και την παρεμπόδιση της προόδου προς μία δημοκρατική μετάβαση στη χώρα, υποστήριξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για τη Συρία να πιέσουν Μόσχα και Πεκίνο ώστε να καμφθεί η στήριξή τους στο Σύρο πρόεδρο. Επιπρόσθετα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε την έκκλησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεσες κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού. «Ειλικρινά δεν θα αρκούσε να έχουν έλθει στη Διάσκεψη διότι σας λέω πολύ ειλικρινά, δεν νομίζω ότι η Ρωσία και η Κίνα πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια καμία απολύτως συνέπεια- για την υποστήριξή τους στο καθεστώς Ασαντ», ανέφερε στην παρέμβασή της στη Διάσκεψη η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.
«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αλλάξει αυτό», εκτίμησε, «είναι αν κάθε χώρα που εκπροσωπείται εδώ, άμεσα και κατεπειγόντως να καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα τίμημα διότι καθυστερούν την διαδικασία μπλοκάροντάς την- και αυτό δεν είναι πλέον ανεκτό».
«Απρεπή» χαρακτηρίζει η Μόσχα τη θέση της Ουάσινγκτον ότι η Ρωσία θα πρέπει «να πληρώσει ένα τίμημα» επειδή βοηθά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να διατηρείται στην εξουσία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Interfax, υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αντιβαίνουν στην στρατηγική τερματισμού της αιματοχυσίας στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης.
Τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ διέψευσε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, απαντώντας στις επικρίσεις κατά της χώρας του, που διατυπώθηκαν στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την διατύπωση κατά την οποία η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

naftemporiki