“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«Πράσινο φως» για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου στη Θίσβη Βοιωτίας

Την λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αναδασωτέα έκταση στη θέση Μελίσσι του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας, ενέκρινε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την ίδια απόφαση η Ολομέλεια απεφάνθη πως η εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση είναι συνταγματικά επιτρεπτή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής που είχε καταθέσει στο ΣτΕ ο Δήμος Θίσβης ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Στερεάς Ελλάδος. Με τις αποφάσεις αυτές εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεικής» στη θέση Μελίσσι του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση. Επίσης, με τις αποφάσεις αυτές εγκρίθηκε και η διάνοιξη οδικού δικτύου 5,3 χλμ. Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο έκτασης 24.000 τ.μ. θα περιλαμβάνει 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 3 MW η κάθε μία.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ εξετάζοντας την υπόθεση απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Θίσβης. Τα μέλη της Ολομέλειας, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος και το δασικό νόμο (Ν. 998/1979) έκριναν, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποκλείεται «η θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκη με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».
Πάντως, στην απόφασή της (2499/2012) η Ολομέλεια επισημαίνει πως οι αποφάσεις που θα εγκρίνουν τις επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις πρέπει να έχουν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού, να «αιτιολογούνται ειδικώς» και να αναφέρονται κριτήρια τόσο για την ιδιαίτερη σημασία του έργου όσο και για την αναγκαιότητα εκτέλεσής τους. protothema