“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Συριακή κρίση: H Δύση εκβιάζει τη Ρωσία !!!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι Δυτικές χώρες εκβιάζουν τη Ρωσία, ζητώντας της να εγκρίνει ψήφισμα για τη Συρία.
«Προς μεγάλη λύπη μας, παρατηρούνται φαινόμενα εκβιασμού. Μας λένε ότι αν δεν εγκρίνουμε ψήφισμα που προτείνουν στον ΟΗΕ, αυτοί θα αρνηθούν να ανανεώσουν την εντολή παρουσίας των παρατηρητών στη Συρία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Όπως ανέφερε, πάντως, η Μόσχα θεωρεί μια τέτοια προσέγγιση ως  «απολύτως αντιπαραγωγική και επικίνδυνη, εφόσον η χρησιμοποίηση των παρατηρητών ως διαπραγματευτικό χαρτί είναι απαράδεκτη». Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ είναι αυτή που θα πρέπει πρώτη από όλους να ασχοληθεί με τη διερεύνηση γεγονότων όπως η σφαγή στην Τρμσέχ. Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι η Ρωσία θα επιμείνει σταθερά στην παράταση της παρουσίας των παρατηρητών στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή η διένεξη στη Συρία λαμβάνει διαθρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς στην ένοπλη σύγκρουση εμφανίστηκε μια τρίτη δύναμη, η Αλ Κάιντα. Η έκβαση των γεγονότων στη Συρία, θεωρεί ο Λαβρόφ, θα επηρεάσει σημαντικά τη διαμόρφωση του μοντέλου της μελλοντικής διευθέτησης των εσωτερικών συγκρούσεων.
Κατά την άποψή του, όσα συμβαίνουν στη Συρία είναι «φρικτά». «Άνθρωποι πεθαίνουν. Υπό αυτές τις συνθήκες έχουν γίνει δηλώσεις που αφορούν την ανεύρεση των υπευθύνων, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, το σκόπιμο της αλλαγής του καθεστώτος, την ανάγκη αλληλεγγύης προς τη λαϊκή εξέγερση, όπως αποκαλούν πλέον τη δράση των ένοπλων αντικαθεστωτικών. Σε όλα αυτά όμως απουσιάζει αισθητά μία πολύ σημαντική πτυχή – η ανάγκη να μπει ένα άμεσο τέλος στη βία και να σταματήσει η αιματοχυσία», υποστηρίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μοναδική λύση, ο Ανάν.
Τόνισε επίσης ότι το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και της Λίγκας των αραβικών κρατών, Κόφι Ανάν, «αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα στη Συρία». Και πρόσθεσε, ότι «για να σταματήσει η βία πρέπει να υποχρεωθούν όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν ταυτόχρονα τις εχθροπραξίες, να συγχρονίσουν την αποχώρηση των βαρέων όπλων και όλων των ενόπλων από τις πόλεις, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ». Η ιδέα πολλών Δυτικών κρατών ότι η Ρωσία θα πρέπει να πείσει τον Μπασάρ Άσαντ να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη θέση του προέδρου της Συρίας, μοιάζει μη ρεαλιστική, σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, αναφέροντας επί τούτου: «Ακούγεται ότι το κλειδί για τη διευθέτηση στη Συρία, βρίσκεται στη Μόσχα. Όταν εμείς θέτουμε το ερώτημα τι ακριβώς σημαίνει αυτό, μας εξηγούν ότι πρέπει να πείσουμε τον Άσαντ να παραιτηθεί οικειοθελώς. Αυτός όμως δεν θα φύγει, και όχι λόγω της υποτιθέμενης προστασίας μας, αλλά επειδή ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας τον υποστηρίζει».

Μάχες στη Δαμασκό.
Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012, η κατάσταση στη Συρία επιδεινώθηκε και πάλι. Τα κυβερνητικά στρατεύματα έστειλαν μερικές τεθωρακισμένες μονάδες νότια από τη Δαμασκό όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των εξεγερθέντων και των υποστηρικτών του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με το Reuters, οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν τις συνοικίες που έχει καταλάβει ο στρατός της αντιπολίτευσης. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της σημερινής συριακής κυβέρνησης συνεχίζονται από τις 15 Μαρτίου του 2011. Στη διάρκειά τους, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους 12 με 17 χιλιάδες άνθρωποι. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Συρία δεν μπορούν να αξιολογηθούν από ανεξάρτητους φορείς, καθώς η πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στη ζώνη των συγκρούσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα RBC daily.