“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Στα Σκαριά Το Πρώτο Έργο Θαλάσσιας Ενέργειας στην Ελλάδα

Αίτηση στη ΡΑΕ για την κατασκευή έργου ΑΠΕ το οποίο θα εκμεταλλεύεται τα υποθαλάσσια ρεύματα για να παράγει ηλεκτρισμό υπέβαλε τον Ιούνιο η εταιρεία Renes Development. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο για τα ελληνικά δεδομένα, τη στιγμή που και στο εξωτερικό η σχετική τεχνολογία κάνει τα πρώτα της βήματα με δοκιμαστικά έργα σε ορισμένες χώρες. Η αίτηση αναφέρει ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στο στενό μεταξύ της Άνδρου και της Τήνου και θα έχει ισχύ 2 MW. Η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σημείο προσφέρεται για ένα τέτοιου είδους έργο λόγω της ύπαρξης υποθαλάσσιων ρευμάτων.
Από εκεί και πέρα, η υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αδειοδοτική διαδικασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η διοίκηση σημειώνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ρυθμιστικό καθεστώς για αυτά τα έργα στη χώρα μας, άρα θα αναγκαστεί να κινηθεί με βάση το Ν. 3851 και την ευρύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία. Η Renes πάντως σημειώνει ότι θα χρηματοδοτήσει την επένδυση με ίδια μέσα και αν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες, τότε θα χρειαστούν περί τα δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φιλόδοξου έργου. Επίσης, σημειώνεται ότι η ταρίφα που θα ισχύσει για τη συγκεκριμένη μονάδα θα είναι αυτή που αφορά τις «λοιπές ΑΠΕ».
Όπως πληροφορήθηκε το Energia. gr μετά από επικοινωνία με την διοίκηση της εταιρείας, η Renes δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες των ΑΠΕ, καθώς στο παρελθόν έχει καταθέσει στη ΓΓΕΤ προτάσεις για δοκιμαστικά προγράμματα υδρογόνου. Την ίδια στιγμή όμως, η εταιρεία τονίζει ότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό στη χώρα μας για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την έρευνα και την δοκιμή νέων τεχνολογιών στην πράξη, πράγμα που δυσχεραίνει τις προσπάθειές της.
Ο κ. Παναγιώτης Παρίσης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, τονίζει σχετικά ότι «οι επιχειρήσεις παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν τα βασικά, επομένως κάθε πλάνο για έρευνα ακούγεται οξύμωρο. Παρόλα αυτά, επειδή θεωρούμε ότι τέτοια έργα πέρα από το περιβάλλον βοηθούν και τον τόπο, προσπαθούμε όταν είναι και επιχειρηματικά βιώσιμα να τα αναπτύσσουμε». Όσον αφορά την ταυτότητα της Renes, αναλαμβάνει έργα στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, με έμφαση και στις νέες τεχνολογίες. Ο όμιλος έχει στόχο την εγκατάσταση έργων συνολικής ισχύος 40 MW μέσα στην επόμενη διετία και ευελπιστεί να αλλάξει το οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να κυριαρχήσουν πιο ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά. energia