“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΝΤ: Επιστρατεύει Γερμανούς συνταξιούχους εφοριακούς στην Ελλάδα

Ειδική αποστολή αναλαμβάνουν, κατόπιν εντολών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνταξιούχοι εφοριακοί από τη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν και να προτείνουν ένα νέο λειτουργικό φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», την οποία επικαλείται η «Deutsche Welle» «σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να επανεκκινήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να επιστρατεύσει και Γερμανούς συνταξιούχους. Προκειμένου να δημιουργήσει μια «εσωτερική δεξαμενή ειδικών», το ΔΝΤ αναζητεί εμπειρογνώμονες με μακροχρόνια εμπειρία στο πεδίο της φορολογίας.
Ήδη από τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους περίπου 170 εμπειρογνώμονες επί των φορολογικών από γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ενισχύσουν τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρτμουτ Κόσικ ωστόσο, μόλις επτά Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιήθηκαν στην Αθήνα. Παράλληλα σε διήμερα ή τριήμερα workshops εκπαίδευσαν Έλληνες υπαλλήλους «στα πεδία της εφαρμογής, του εξωτερικού ελέγχου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλουσίων πολιτών». Κατά την άποψη του γερμανικού φορολογικού συνδικάτου, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό, εάν -διαθέσιμοι και με κίνητρα- Έλληνες ελεγκτές επιχειρήσεων και εφοριακοί παρακολουθούσαν τον τρόπο εργασίας των Γερμανών συναδέλφων τους.
Οι Γερμανοί εφοριακοί θεωρούν ότι, έπειτα από εκπαίδευση κάποιων μηνών, οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και έπειτα να τη χρησιμοποιήσουν στην Ελλάδα. «Επιπρόσθετα, θα είχαν και τη λειτουργία των πολλαπλασιαστών. Αυτή η διαδικασία αφήνει στη χώρα την αξιοπρέπειά της και δίνει τη σωστή βοήθεια, μετατρέποντάς την σε αυτοβοήθεια». Στελέχη πάντως της ελληνικής φορολογικής διοίκησης τονίζουν ότι η χώρα μας δεν πάσχει από έλλειψη ικανών στελεχών που πλαισιώνουν τη φορολογική διοίκηση αλλά από πολιτική βούληση. Zougla.gr
Madata.gr