“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

H Ρωσία ζητά εξηγήσεις από την Άγκυρα για το επεισόδιο με το αεροσκάφος

Αναβολή της επίσκεψης Πούτιν
Εξηγήσεις ζητάει η Ρωσία από τις Τουρκικές αρχές για τη χθεσινή αναγκαστική προσγείωση και τον έλεγχο συριακού πολιτικού αεροσκάφους που είχε απογειωθεί από τη Μόσχα, επειδή θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 35 επιβάτες, συνοδεύτηκε από F4 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και αναγκάστηκε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Άγκυρας για να υποβληθεί σε έλεγχο.
Για το συμβάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες πως «Η Τουρκία έλαβε πληροφορίες ότι το συριακό πολιτικό αεροπλάνο, το οποίο ανάγκασε να προσγειωθεί στην Άγκυρα, μετέφερε 'μη πολιτικό φορτίο'» ενώ, μιλώντας σε απευθείας μετάδοση στην τουρκική τηλεόραση, σημείωσε ότι η χώρα του ενήργησε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της, βάσει του διεθνούς δικαίου για την έρευνα σε πολιτικά αεροπλάνα για τα οποία υπάρχει υποψία ότι μπορεί να μεταφέρουν στρατιωτικά υλικά.
Ανάμεσα στους επιβάτες υπήρχαν και 17 Ρώσοι πολίτες με προορισμό τη Δαμασκό, κάτι που ώθησε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να βγάλει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ρωσική κυβέρνηση εκφράζει την ανησυχία ότι «αυτή η έκτακτη επέμβαση έθεσε υπό απειλή τις ζωές και την ασφάλεια των επιβατών».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια το περιεχόμενο του φορτίου, λέγοντας πως: «Είμαστε αποφασισμένοι να ελέγξουμε κάθε ύποπτη απόπειρα μεταφοράς όπλων προς ένα καθεστώς που προβαίνει σε τόσο βάναυσες επιχειρήσεις θανάτου εις βάρος πολιτών. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος μας για τέτοιους σκοπούς». Δηλώσεις όμως έκανε και ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας, Μαχμούντ Σαΐντ, στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Μανάρ, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως απόπειρα «αεροπειρατείας» και προειδοποιώντας την Τουρκία ότι «παίζει με τη φωτιά».
Τέλος, με αφορμή το επεισόδιο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβαλε επ' αόριστον προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Οι εντάσεις στα κοινά σύνορα Τουρκίας και Συρίας ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη Συρία επεκτάθηκε και στην Τουρκία, όταν συριακά πυρά έπεσαν εντός τουρκικού εδάφους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει άμεση τουρκική στρατιωτική απάντηση.