“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ολάντ: «Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, δεν μπορεί να κάνει περισσότερα»

«Η Ελλάδα έκανε όλες τις  προσπάθειες που έπρεπε και δεν  μπορεί να κάνει περισσότερα». Ξεκάθαρος και απόλυτος εμφανίστηκε  ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση  των New York Times σχετικά με το αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για τη διετή επιμήκυνση στο χρόνο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε επίσης πως το ερώτημα στο οποίο πρέπει άμεσα να βρεθεί απάντηση είναι το πώς θα δοθεί ο χρόνος στην Ελλάδα χωρίς να κοστίσει περισσότερα και πως μένουν να βρεθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. 
Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος είχε επαναλάβει, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών από την εκλογή του ως Πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας, την ανάγκη να ανταποκριθεί η ευρωζώνη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα περιμένει τη στήριξη που της έχει υποσχεθεί  η ευρωζώνη και η ευρωζώνη  οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να ξεπεραστεί η αμφιβολία για  την φερεγγυότητα της ευρωζώνης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ολάντ ο οποίος τόνισε πως η λύση στα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ευρωζώνης πρέπει να βρεθεί μέσω της αλληλεγγύης και όχι της συνεχούς λιτότητας.
Την ώρα που η δημοτικότητά του καταγράφει ιστορικά χαμηλά και  το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση  των τελευταίων ετών καθώς και  με τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση της  Γερμανίας ώστε να εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος της Γαλλίας  μπροστά σε 341 δημοσιογράφους υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολουθεί  επιλέγοντας να παρουσιάσει ένα  ευρωπαϊκό προφίλ. «Έχω καταναλώσει  το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας  μου για να αλλάξω την κατάσταση  στην Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της  Γαλλίας ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερό για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% και την εξοικονόμηση περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.«Θα πρέπει να εξορθολογήσουμε  τις δημόσιες δαπάνες και να ξοδεύουμε  λιγότερα και πιο σωστά[…] δεν  σκέφτομαι τις επόμενες εκλογές  αλλά την επόμενη γενιά» υποστήριξε ο Φρανσούα Ολάντ. Απαντώντας σε ερώτηση  δημοσιογράφου για την μονομερή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται  σε αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο Πρόεδρος της Γαλλίας  δήλωσε πως: «Γνωρίζουμε πως υπάρχει προς το παρόν μια πολιτική αυτή της λιτότητας συνεπώς πρέπει να συνοδεύεται από μια δέσμευση ανάπτυξης και πάντα τονίζω στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου πως πρέπει να έχουν πάντα κατά νου την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης και πως θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουμε το ρυθμό που θα ακολουθήσουμε στη μείωση των ελλειμμάτων». Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν τις σχέσεις ανάμεσα  στο Παρίσι και στο Βερολίνο να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι φήμες και τόνισε: «Η Καγκελάριος και εγώ έχουμε μια ευθύνη, να προωθήσουμε την Ευρώπη και πρέπει να συμφωνήσουμε για το καλό της Ευρώπης». Ο Πρόεδρος της Γαλλίας  υποστήριξε πως μετά τη συμφωνία για  την τραπεζική ένωση θα υπάρξουν σημαντικά βήματα εμβάθυνσης της  ευρωζώνης και βήματα για μια  πραγματική πολιτική ενοποίησή της.  Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε επίσης πως η νέα κατεύθυνση της Ευρώπης στην οποία αναφέρεται πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις. Την ανάπτυξη και όχι απλώς τη λιτότητα και την ύπαρξη μηχανισμών αλληλεγγύης ώστε να μπορούν να απευθύνονται οι χώρες που έχουν προβλήματα. protothema.gr