“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ξένες εταιρείες πραγματοποιούν μυστικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ

Ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων αερίου στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης, εκτιμήσεις που έλαβαν άλλη διάσταση μετά την πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, για ένα μπορεί να είναι κανείς σίγουρος: Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων εταιρειών, ενώ κάποιες από αυτές «αλωνίζουν» την περιοχή κάνοντας δικές τους έρευνες και «παίρνοντας θέση» για την επόμενη μέρα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, την πόρτα της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα πέρασαν, διαδοχικά, δύο τουλάχιστον από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες τεχνοκράτες που ασχολούνται επαγγελματικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων.  Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύεται στον «energypress» ο ένας εξ αυτών, οι Γερμανοί διπλωμάτες αναζητούσαν από τους προσκεκλημένους τους αξιόπιστη πληροφόρηση για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από τα αποθέματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί στη χώρα μας και για τις προσδοκίες που υπάρχουν σχετικά με «νέες» περιοχές και κοιτάσματα.
Τι ήταν εκείνο που κίνησε το ενδιαφέρον των Γερμανών; Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλίες που είχε στο πλαίσιο των επαφών του με τους ευρωπαίους εταίρους, είχε αναφερθεί σε «αξιόπιστες επιστημονικές εκτιμήσεις» για τη ύπαρξη αερίου στην περιοχή κάτω από την Κρήτη, που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στα 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου (που ισοδυναμούν με 1,5  δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου). Πρόκειται ουσιαστικά για εκτιμήσεις που έχει μεταφέρει στον πρωθυπουργό η «ομάδα» των καθηγητών Αντώνη Φώσκολου και Ηλία Κονοφάγου των οποίων η γνώμη εισακούγεται. Ο δεύτερος μάλιστα, η εταιρεία του οποίου Flow Energy συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική, είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σαμαρά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, συνεργάζεται με το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) του οποίου σχετική μελέτη αναφέρεται πράγματι σε ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων, καθώς οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.
Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν βεβαίως τη σημασία τους, ωστόσο, όπως βεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία όσοι γνωρίζουν τους «δρόμους» της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καμία εκτίμηση δεν μπορεί να αποτελεί βάση συζήτησης πριν «μπούν τρυπάνια» δηλαδή πριν να υπάρξουν ερευνητικές γεωτρήσεις που να διαπιστώσουν το τι υπάρχει. Και βέβαια για να υπάρξει ερευνητική γεωτρητική δραστηριότητα, ειδικά σε τόσο μεγάλα βάθη, απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις.

Πρόταση από τους Ισραηλινούς
Παρόλα αυτά, λίγους μήνες πριν, και συγκεκριμένα την άνοιξη που μας πέρασε, η τότε ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε μια πρόταση που από τη μία πλευρά αιφνιδίασε τους αποδέκτες της, από την άλλη έδειχνε ότι υπάρχουν και «υπόγειες διαδρομές» στην όλη υπόθεση.
Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της Ισραηλινής εταιρείας Delek, (η οποία συμμετέχει από κοινού με  την αμερικανική Noble στις έρευνες  της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο «οικόπεδο 12») και βολιδοσκόπησαν τις κυβερνητικές προθέσεις για παραχώρηση δικαιωμάτων πραγματοποίησης γεωτρητικών ερευνών σε συγκεκριμένη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Πρόκειται για περιοχή (ο κόκκινος κύκλος στο χάρτη) η οποία βρίσκεται στη λεγόμενη «Μεσογειακή ράχη» και στα όρια της λεγόμενης «Λεκάνης του Ηροδότου», θεωρείται δε ως συνέχεια των περιοχών που έχουν «δώσει» αέριο στην Κύπρο και το Ισραήλ. Με βάση τον νέο νόμο, η κυβέρνηση έχει αυτό το δικαίωμα: Να δώσει δηλαδή απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, μια περιοχή για ερευνητικές γεωτρήσεις, σε εταιρεία που το ζητάει. Η τότε κυβέρνηση δεν το έκανε, καθώς θεώρησε ότι δεν είχε όλα τα στοιχεία στα χέρια της, αφού εκκρεμούσε η διαδικασία για την διενέργεια σεισμικών ερευνών, οι οποίες εν τέλει προκηρύχθηκαν αργότερα και πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Ανεξέλεγκτες έρευνες
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τους Ισραηλινούς συνεταίρους των Αμερικανών να ζητήσουν την περιοχή όταν τα επισήμως υπάρχοντα στοιχεία είναι σχεδόν μηδενικά για την περιοχή (υπάρχουν απλώς οι γεωλογικές εκτιμήσεις;). Η λύση στο αίνιγμα «ακουμπάει» σε μια άλλη περίεργη υπόθεση που δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία ελέγχει ελάχιστα από όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή.
H Νορβηγική εταιρεία TGS, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, έχει προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ  Ελλάδας και Αιγύπτου, εστιάζοντας στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, τις  οποίες όλες χαρακτηρίζει ως Greece Reprocess, με συνολικό μήκος  περίπου 1.530 χιλιόμετρα. Πρόκειται για περιοχή ενδιαφέροντος της Ελληνικής ΑΟΖ.
Οι έρευνες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί τα έτη 2001 και 2002   και τα στοιχεία βγήκαν «στην αγορά» προς πώληση το 2005. Πάντως για τις έρευνες αυτές οι Νορβηγοί δεν είχαν καμία άδεια, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών δεν τα γνωρίζει καν το ελληνικό δημόσιο. Αποτελούν περιουσία της εταιρείας την οποία πουλάνε σε άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις προς αναζήτηση κοιτασμάτων. Είναι άγνωστο, επιπλέον, εάν η ίδια εταιρεία έχει πραγματοποιήσει και άλλες έρευνες σε άλλες περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, ή ακόμα και αν πραγματοποιούνται και σήμερα έρευνες είτε από την ίδια είτε από άλλες εταιρείες.
Γεγονός παραμένει ότι η ερευνηθείσα περιοχή είναι η ίδια για την οποία η εταιρεία Delek, ζήτησε την παραχώρηση δικαιωμάτων για έρευνες. Θεωρείται βέβαιον ότι οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει και αξιοποιήσει τα στοιχεία των σεισμικών ερευνών της TGS,  και εκτιμούν προφανώς ότι, τουλάχιστον, έχουν ερευνητικό ενδιαφέρον.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι στη μελέτη που παρουσίασαν οι κ.κ. Κονοφάγος και Φώσκολος, αναφέρεται ότι τον Ιούνιο η εταιρεία PGS παρουσίασε στο ΥΠΕΚΑ σειρά χαρτών με τα αποτελέσματα έρευνας σεισμικών που έγιναν ερήμην του ελληνικού δημοσίου στα Νότια και Ανατολικά της Κρήτης.  Πηγή: energypress
http://e-afipnisi.gr