“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ανταρκτική: νερό από τη λίμνη Βοστόκ στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να συλλέξουν δείγματα καθαρού πάγου από την υπόγεια λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική. Η λίμνη Βοστόκ που βρίσκεται 3,2 χιλιόμετρα κάτω από το παγωμένο έδαφος της Ανταρκτικής μπορεί να περιέχει νερό, αλλά και ζωντανούς οργανισμούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Τα ευρήματα της λίμνης Βοστόκ ίσως συμβάλλουν σε έρευνες για ανακάλυψη ζωής σε πάγους στον δορυφόρο Ευρώπη του πλανήτη Δία και στον Εγκέλαδο του Κρόνου. Εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης της λίμνης Βοστόκ έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δείγμα από το νερό της Βοστόκ παραδόθηκε στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η ρωσική ανακοίνωση για τη Βοστόκ γίνεται λίγες ημέρες μετά το άδοξο τέλος ανάλογης βρετανικής αποστολής στη λίμνη Έλσγουορθ. Η Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής (BAS) επρόκειτο να τρυπήσει τη λίμνη, σε βάθος 3 χιλιομέτρων, με στόχο να μελετήσει πρώιμες μορφές ζωής σε ακραίες θερμοκρασίες και συνθήκες πίεσης.
Η αποστολή ματαιώθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα, μετά από μαραθώνιες προσπάθειες, λόγω τεχνικών προβλημάτων. econews