“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Σπάνιο Κινηματογραφικό Υλικό: Ο Χίτλερ μέσα από την κάμερα της Εύας Μπράουν

Έγχρωμα στιγμιότυπα από το καλοκαίρι του 1941 τραβηγμένα από την ίδια την Εύα Μπράουν. Οι χαλαρές στιγμές του Αδόλφου Χίτλερ λίγα χρόνια πριν την πτώση (Vids)

Δέσποινα Δημά
Είναι αρκετά τα ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με τη ζωή και τη δράση του Χίτλερ, αλλά λίγες είναι εκείνες οι εικόνες που δείχνουν τις χαλαρές στιγμές του. Το φως της δημοσιότητας είδε σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την κάμερα της Εύας Μπράουν, της ερωμένης του Αδόλφου Χίτλερ για δεκατρία χρόνια και συζύγου του για ένα εικοσιτετράωρο, ώρες πριν αυτοκτονήσουν στο καταφύγιο της Καγκελαρίας.
Η Εύα Μπράουν υπήρξε η πιο ''εκ των έσω'' χρονικογράφος του ναζιστικού καθεστώτος, καταγράφοντας με την κινηματογραφική της κάμερα σπάνια στιγμιότυπα από την ιδιωτική ζωή του Φύρερ και μάλιστα έγχρωμα.


Όπως δημοσιεύει ο Guardian το αρχειακό υλικό διασώθηκε χάρη στην εμμονή του καλλιτέχνη και ιστορικού του κινηματογράφου, Λουτζ Μπέκερ. Ερευνώντας τα ομοσπονδιακά αρχεία της Δυτικής Γερμανίας ανακάλυψε μία φωτογραφία της Μπράουν με μία κάμερα των 16 μιλιμέτρ ανά χείρας. Πολλά χρόνια αργότερα ένας Αμερικανός βετεράνος τον οδήγησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη.
Μία μέρα, λοιπόν, του 1972, ψάχνοντας στα εν λόγω αρχεία, ο Μπέκερ ανακάλυψε ένα σωρό από μη καταλογογραφημένες μπομπίνες τις οποίες όταν έστρεψε προς το φως αντιλήφθηκε με έκπληξη ότι περιείχαν το περίφημο υλικό που αναζητούσε.

Ο Χίτλερ χαλαρώνει πίνοντας καφέ με τους συνεργάτες του Σπέερ, Γκέμπελς, και Ρίμπεντροπ στην ηλιόλουστη βεράντα του Όμπερσαλτζμπεργκ. Τρώνε, συζητούν και χαμογελούν στο φακό, ενώ ο Φύρερ παίζει με τα παιδιά των συνεργατών του και χαιδεύει το αγαπημένο του αλσατικό λυκόσκυλο, τον Μπόλντι.


Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Εύα Μπράουν ζούσε μία ανέμελη ζωή δίπλα στον αγαπημένο της. Γυμναζόταν καθημερινά για να διατηρείται σε φόρμα, διάβαζε αισθηματικά μυθιστορήματα και ξένα περιοδικά που ήταν απαγορευμένα για τους υπόλοιπους Γερμανούς και έβλεπε κινηματογράφο.
Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία...