“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Βουλγαρία: Επηρεάζει την Ελλάδα-ενεργειακά η παραίτηση Μπορίσοφ;

Σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ στη Βουλγαρία, που ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες (όχι και πολύ) εκλογές. Η κυβέρνηση του θεωρούμενου ως  φιλο–Αμερικανού Μπορίσοφ παραιτήθηκε, κατά δήλωση, γιατί από τη στιγμή που οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τον κόσμο, δεν θα μπορούσε να περιμένει παρατηρώντας με απάθεια τα τεκταινόμενα. Επίσης, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού. Ήταν ακόμα ένα θέμα που εξόργισε τον κόσμο.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι το αν και κατά πόσον η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα φέρει ανατροπές στις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς η κυβέρνηση Μπορίσοφ κατηγορείται ότι «έθαψε» μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τον οποίο δεν αποτελεί μυστικό ότι δεν επιθυμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ρωσική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μπορίσοφ ήταν μεν επικριτική, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε να περιγραφεί και ως στάση αναμονής, προσβλέποντας στο τέλος της θητείας του, με την ελπίδα η αναπόφευκτη οικονομική πολιτική θα οδηγούσε στην αντικατάστασή της στις εκλογές…