“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το ποντιφικάτο του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ πλησιάζει το τέλος του

Ο χρόνος του ποντιφικάτου του Πάπα Βενέδικτου του 16ου πλησιάζει το τέλος του. Σήμερα ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πραγματοποίησε την τελευταία του ακρόαση με το ευρύ κοινό.
Η παραίτησή του προγραμματίζεται για τις 20.00 ώρα Ρώμης στις 28 Φεβρουαρίου. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και την εκλογή του νέου ποντίφικα, ο ρωμαϊκός θρόνος θα είναι κενός.
Πολύ πριν την έναρξη της ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες καθολικοί από τις πιο διαφορετικές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν όχι λιγότεροι από 200 χιλιάδες. Όταν εμφανίστηκε το αυτοκίνητο του πάπα με τον ποντίφικα, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, τα οποία διέκοψαν μερικές φορές και την ομιλία του Βενέδικτου ΙΣΤ. Ο Πάπας της Ρώμης στο τέλος τους κάλεσε για άλλη μιά φορά όλους να διαφυλάξουν τη χριστιανική πίστη και να παραμείνουν χριστιανοί μέχρι το τέλος:
- Όταν στις 29 Απριλίου του 2005 αποδέχτηκα να γίνω Πάπας, πάντοτε ήμουν σίγουρος για την εκκλησία, τη ζωή, τον Κύριο. Οκτώ χρόνια αργότερα, μπορώ να πω ότι ο Κύριος με οδηγούσε. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα χαράς και πίκρας. Ένιωθα σαν τον Πέτρο και τον Παύλο στη βάρκα. Υπήρχαν ημέρες που το αλίευμα ήταν μεγάλο, και υπήρχαν ημέρες με δυσμενή άνεμο. Όμως πάντοτε ήξερα ότι η βάρκα της εκκλησίας ανήκει στον Κύριο. Ο Κύριος δεν θα την αφήσει να βυθιστεί. Ήταν μια πεποίθηση, η οποία δεν με εγκατέλειπε. Γι΄αυτό η καρδιά μου είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη. Θα ήθελα να σας καλέσω όλους να πιστέψετε ακόμα περσο στον Κύριο. Θα ήθελα να νιώσει ο καθένας χαρά για το ότι είναι χριστιανός και να ευχαριστήσει τον Κύριο για το ότι τον δημιούργησε.
Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Αγία Έδρα ο Βενέδικτος ΙΣΤ την ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου, λίγους μήνες πριν από την 8η επέτειο της ενθρόνισής του. Το ποντιφικάτο του Βενέδικτου έπεσε σε δύσκολους καιρούς για την Καθολική Εκκλησία. Όντας συντηρητικός στις απόψεις του, δεν μπορούσε να αντισταθεί πάντοτε στις σύγχρονες τάσεις που έχουν διαγραφεί στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, δήλωσε σε συνέντευξή του με το ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ρωσίας" ο Ρώσος λόγιος Γιούρι Ταμπάκ:
-Στην Καθολική Εκκλησία ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχουν ζητήματα, τα οποία προκαλούν πολύ μεγάλες λογομαχίες και αποτελούν εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Καθολικής Εκκλησίας και ακόμη την θέτουν σε κάποιο αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, είναι και το ζήτημα της αγαμίας και το πρόβλημα της αντισύλληψης, και τα πολλά σκάνδαλα παιδεραστίας.
Παρόλα αυτά οι καθολικοί λυπούνται για την αποχώρηση του Πάπα. Ακολουθεί η νώμη του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Θεομήτορος στη Μόσχα Μόσχας Κύριλλου Γκορμπουνόφ:
-Είναι άνθρωπος, τον οποίο συνηθίσαμε να βλέπουμε στο Θρόνο του Αγίου Πέτρου τα τελευταία χρόνια, τη φωνή του οποίου συνηθίσαμε να ακούμε. Η ήρεμη και βαθιά φωνή του είχε μεγάλη σημασία και για εμένα προσωπικά, και για όλους τους πιστούς ανθρώπους. Και το ότι δεν θα ακούσουμε άλλο πλέον αυτή τη φωνή, δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας. Το ποντιφικάτο του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ θα μείνει στη μνήμη μας κυρίως για το το 2005 στο θρόνο του Αγίου Πέτρου επιλέχθηκε ο μεγαλύτερος θεολόγος της σύγχρονης Καθολικής Εκκλησίας, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει τις πιο βαθιές σκέψεις για την ουσία της πίστης και τις αρετές του χριστιανού. Αυτά τα λόγια έβγαιναν από την ίδια την καρδιά του ομιλητή.
Προς την προσωπικότητα του Βενέδικτου ΙΣΤ έτρεφαν μεγάλο σεβασμό και στον ορθόδοξο κόσμο. Η περίοδος αυτού του ποντιφικάτου προσέδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της ορθοδοξίας και του καθολικισμού, εξήγησε στη «Φωνή της Ρωσίας" ο πρωθιερέας Ντμίτρι Σιζονένκο:
-Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος είναι άνθρωπος πολύ διακριτικός. Και το σεβασμό του προς τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ήταν πολύ βαθύς. Η πολιτική του Βατικανού έναντι των ανατολικών εκκλησιών χαρακτηριζόταν από μέγιστη διακριτικότητα και λεπτότητα. Με αυτό η αρχιερατική διοίκησή του θα μείνει στην ιστορία. greek.ruvr.ru