“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η Ρωσία δημιουργεί Δυνάμεις Ειδικών αποστολών

Οι Ρωσικές Δυνάμεις ειδικών αποστολών
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ξεκίνησε την ανάπτυξη των Δυνάμεων ειδικών αποστολών και έχει ήδη σχηματίσει τη διοίκησή τους. Σχετική δήλωσε έκανε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αρχιστράτηγος Βαλέρι Γκεράσιμοφ, μιλώντας σε στρατιωτικούς ακολούθους ξένων κρατών στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΓΕΣ, η Ρωσία αποφάσισε να δημιουργήσει τις Δυνάμεις ειδικών αποστολών, οδηγούμενη από την επιτυχημένη εμπειρία των «ηγετικών χωρών του κόσμου» σε πολεμικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα.
Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει η διοίκηση των ειδικών αποστολών στις ΗΠΑ, Γαλλία και Αυστραλία. Οι «Κομάντος» πραγματοποιούν εγκαίρως τις πολεμικές, αντιτρομοκρατικές και διασωστικές επιχειρήσεις ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ των άλλων και στο Αφγανιστάν. Στη Ρωσία για την διεξαγωγή των ειδικών αποστολών υπάρχουν ξεχωριστές μονάδες σε διάφορα σώματα και κατηγορίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα θα ενοποιηθούν με έναν νέο τρόπο, ώστε να επιλύονται τα ακραία προβλήματα που προκύπτουν, επεξηγεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η εθνική άμυνα» Ίγκορ Κοροτσένκο:
Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε θέατρα μάχης μακριά από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, να καταπολεμούνται οι προσπάθειες των πειρατών να καταλάβουν τα ρωσικά εμπορικά ή επιβατικά σκάφη. Θα μπορούν να αντιδράσουν άμεσα σε κάποια πιθανή δυνατότητα ομηρίας Ρώσων πολιτών, είτε να χτυπήσουν γρήγορα τις βάσεις των διεθνών τρομοκρατών, σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, όπου υπάρχει μια πραγματική απειλή των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΓΕΣ προειδοποίησε τους στρατιωτικούς ακολούθους για τον σχηματισμό τους, δείχνει ότι δεν κρύβουμε από κανέναν τη δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών μέσων, για να ανταποκριθούμε σε απειλές που προκύπτουν σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές.
Οι λεπτομέρειες για τη σύνθεση και τον αριθμό της νέας δομής παραμένουν άγνωστες. Παρόμοιες μονάδες με μια ενιαία διοίκηση στις ΗΠΑ αποτελούνται πάνω από 50 χιλιάδες άτομα σε διαφορετικά σώματα, επισημάνει ο στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Κομσομόλσκαγια Πράβντα Βίκτορ Μπαρανέτς:
Οι Δυνάμεις ειδικών αποστολών είχαν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Είναι μικρές ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες, οι οποίες μπορούν να μεταφέρονται με ελικόπτερα ή με αεροπλάνα. Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν οι πεζοναύτες οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η παγκόσμια εμπειρία είναι αρκετά πλούσια. Δεν είμαστε και τόσο πολύ πίσω. Έχουμε αρκετά καλά εκπαιδευμένους καταδρομείς. Όλα αυτά πρέπει να τεθούν υπό μια ενιαία διοίκηση και να περιμένουν να σημάνει η κατάσταση πολεμικού συναγερμού.
Ήδη έχουν αναπτυχθεί τα αναγκαία έγγραφα, τα οποία καθορίζουν την πορεία της ανάπτυξης, της μεθόδους προετοιμασίας και της εφαρμογής των δυνάμεων ειδικών αποστολών. greek.ruvr.ru