“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Συμφώνησαν Ρωσία και Γερμανία για την απόκτηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από ρωσικές εταιρείες...

ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ
Ρωσία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει στην απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές εταιρείες και το ερώτημα απλώς είναι αν θα κερδίσει τον αγώνα δρόμου που λήγει ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα με τον άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών ο όμιλος της κρατικής Gazprom ή ο όμιλος της Sintez του μεγιστάνα Α.Λεμπέντεφ. Σε μία παράλληλη συνάντηση με αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Aλεξέϊ Μίλερ, παρόντος του αντιπροσώπου της Gazprom στην Ελλάδα επιχειρηματία Δ.Κοπελούζου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα.
Τόσο η Gazprom όσο και η Sintez έχουν έρθει σε συμφωνία με το Βερολίνο, από διαφορετικές οδούς η κάθε μία. Για την συμφωνία υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο και έχει παίξει ρόλο και η άριστη συνεργασία των δύο πλευρών στο Nord και στον South Stream.
Το θέμα είναι περισσότερο ενδορωσικό αυτή την στιγμή: Θα φτάσει μέχρι τέλους η Sintez όπου έχει καταθέσει εκπληκτική, μη δεσμευτική ρποσφορά, 1,9 δισ. ευρώ και για τις δύο εταιρείες; Κάποιοι λένε ότι η Sintez εν τέλει θα αποσυρθεί...
Η Sintez δεν φαίνεται να έχει την "ευλογία" του Κρεμλίνου που σαφώς δειχνει να προτιμά την Gazprom. Η οποία Gazprom έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την ΔΕΠ και όχι για την ΔΕΣΦΑ αφήνοντας και σε κάποιο δεύτερο Ευρωπαίο παίκτη δυνατότητα να μπει στο παιχνίδι.
Οι ΗΠΑ, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είναι εντελώς εκτός απιχνιδιού εν προκειμένω από την στιγμή που Ρωσία και Γερμανία έχουν συμφωνήσει.
Για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για την γερμανική που παρακολουθεί πολύ κοντά το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (τα χρήματα θα καταλήξουν στην αποπληρωμή των δανείων των Μνημονίων, δυστυχώς...) η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ θα κρίνει το όλο πρόγραμμα.
Αν οι Ρώσοι, παρά το γεγονός ότι πλειοδοτούν συντριπτικά, βρεθούν "εκτός" δεν υπάρχει περίπτωση ρωσικά κεφάλαια - τα μόνα σοβαρά διεθνή κεφάλαια που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα εκτ΄πος από τους ΚΙνέζους και κατά δεύτερο κάποια αραβικά fund - να εμφανιστούν.
Ήδη η καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε "πάγωμα" όλων των σοβαρών ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα από τα τέλη του περασμένου χρόνου.
Το κλίμα στο ταξίδι του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ.Κεδίκογλου στην Μόσχα, δε, συναγωνιζόταν την χαμηλή θερμοκρασία της ρωσικής πρωτεύουσας: Παγωμάρα σε όλες τις επαφές. Και όλες οι επαφές, χαμηλού επιπέδου. Το μήνυμα της Μόσχας ήταν σαφές: Δεν μπορείτε να αλλάζετε τους κανόνες του παιχνιδιού και να περιμένετε σεβασμό...
Σήμερα, όμως, παρόντως του Δ.Κοπελούζου (χαρακτηριστικό είναι όστι στην συνάντηση Σαμαρά-Μίλερ χρησιμοποιήθηκε μεταφραστής του επιχειρηματία) το κλίμα ήταν καλό ... defencenet