“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΓΚΥΡΑ;

Aυτά είναι τα 25+4 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο - Ζητείται απάντηση από ΥΠΕΞ...
Ολόκληρος ο κατάλογος με τα ελληνικά νησιά που διεκδικεί η Τουρκία και τα οποία περιλαμβάνονται στην απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα στην τουρκική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου είναι τα 25 νησιά (συν τις τέσσερις βραχονησίδες στην περιοχή Οινουσσών, Πασά, Βάτος, Μανδράκι, Γαβάθι) του χάρτη εκ των οποίων τα μισά είναι γνωστά και τα άλλα μισά είναι ... νέες διεκδικήσεις.
Η διεκδίκηση προέκυψε κατά έναν πρωτοφανή τρόπο ότι χαρακτηρίστηκαν "Mη έγκυρες" οι Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με τα οποία τα νησιά του Αιγαίου, πλην Ιμβρου, Τενέδου και ορισμένων βραχονησίδων περιήλθαν οριστικά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή από το Κοτσάελι, Lütfü Türkkan.
Η ερώτηση αφορούσε για το καθεστώς το οποίο ισχύει στα νησιά του Αιγαίου και αν αυτό διέπεται από τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923  και των Παρισίων του 1947 (παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα), τόνισε ότι "το ζήτημα είναι θέμα ερμηνείας των σχετικών συνθηκών".
Είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοια συνολική αμφισβήτηση των συνθηκών που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και σίγουρα είναι προεόρτιο αυτών που θα ακολουθήσουν με τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Όσον αφορά τα νησιά (λόγω παραδρομής) εκτιμάται ότι εκεί που λέει Koyun δεν πρέπει να είναι το Koyun adasi (δηλαδή 1 νησί), αλλά τα νησιά που είναι ΒΑ της Χίου, δηλαδή τα Koyun adalari, ενώ όσον αφορά τη νησίδα Keci η αναφορά πρέπει να είναι για την Ψέριμο (εκτιμώντας ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ηθελημένα αναφέρθηκε σε νησιά που θα μπορέσουν σύγχιση οι σχετικές του δηλώσεις)

α. Koyun (βρίσκεται μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά απέναντι από το Balιkesir =Παλιόπολη και ασφαλώς τουρκική εξ ολοκληρου)
β. Hurşit (νησίδα δίπλα στους Φούρνους)
γ. Fornoz (Φούρνοι)
δ. Eşek (Γαϊδουρονήσι κατά τη μετάφραση, δηλαδή Αγαθονήσι)
ε. Nergizçik (Αρκοί)
στ. Bulamaç (νησίδα ΝΑ Αγαθονησίου)
ζ. Kololimnoz (το όνομα αυτό μπορεί να αναναφέρεται σε 2 νησιά - στο imralι στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη νησία Καλόλιμνος βορειως της Καλύμνου)
η. Keçi (=Γίδα, Κατσίκα - πρόκειται για μη αμφισβητούμενο τουρκικό νησάκι που βρίσκεται μέσα στον Κόλπο της Μαρμαρίδας σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή - ακόμη κι εγώ που είμαι χοντρούλης το φτάνω κολυμπώντας)
θ. Sakarcılar (Νησίδα Γυαλί)
ι. Koçbaba (Νησίδα Λέβιθα)
ια. Ardacık (Νησίδα Σύρνα)

Η Χαμηλή, τα Διβούνια και η Αστακίδα είναι αυτά που δεν φαίνονται ονομαστικά στον κατάλογο, αλλά είναι διακριτά στο χάρτη.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε συγκεκριμένα ότι "τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο με την Ελλάδα, δεν καθορίζονται από μια έγκυρη συμφωνία, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που δημιουργούνται μεταξύ των δύο πλευρών".
Πρακτικά ο Α.Νταβούτογλου λέει ότι "Δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να προσδιορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αιγαίου" κι αυτό το λέει για πρώτη φορά.
Φυσικά αν οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είναι μη έγκυρες, σημαίνει ότι ξεκινάμε και μια μεγάλη συζήτηση για την δυτική Τουρκία, το καθεστώς των Στενών, την Ανατολική Θράκη, το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης κλπ κλπ...
Μόνο που αυτά δεν έπρεπε να τα λέμε εμείς, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών που εποίησε τη νήσσαν για ακόμα μία φορά... defencenet