“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το σταφύλι παγιδεύει τους όγκους

Είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της και τις θετικές επιδράσεις της στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον διαβήτη, στο Αλτσχάιμερ, στην εμμηνόπαυση και την πρόληψη του εγκεφαλικού. Όμως νέα έρευνα έδειξε ότι, εκτός από όλα αυτά, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμηση  του καρκίνου του προστάτη.
Ο λόγος για τη ρεσβερατρόλη, την ουσία που βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού και στο κόκκινο κρασί, η οποία, σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, έχει την ικανότητα να κάνει τους καρκινικούς όγκους του προστάτη πιο ευάλωτους στη θεραπεία με  ακτινοβολίες. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης από όλους τους τύπους καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένων και των όγκων που είναι πιο επιθετικοί.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μισούρι, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα όταν οι όγκοι αντιμετωπίζονται ξεχωριστά τόσο με την ακτινοβολία όσο και με τη ρεσβερατρόλη. Σύμφωνα με τον Μάικλ Νίκολ, επίκουρο καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μισούρι, η δόση της ρεσβερατρόλης που φτάνει στο σημείο του όγκου δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, ωστόσο πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος χορήγησης, επειδή ο οργανισμός πρέπει να λάβει αρκετή ποσότητα για να είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στο σημείο του όγκου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας θεωρούνται άκρως ενθαρρυντικά και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Andrology and Cancer Science». Σύμφωνα με τον Μάικλ Νίκολ, επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν τη διαδικασία σε κατάλληλο ζωντανό οργανισμό προτού ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, προκειμένου οι επιστήμονες να βεβαιωθούν για την ασφάλειά της.
Αν οι επιπλέον μελέτες που θα διεξαχθούν κατά τα ερχόμενα χρόνια παρουσιάσουν εξίσου καλά αποτελέσματα, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να διεξαγάγουν και κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή ασθενών, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν νέες θεραπείες για την πλήρη απομάκρυνση του καρκίνου του προστάτη, καθώς και για την πρόληψή του. ΠΗΓΗ