“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να επανα-λειτουργήσει τη Χάλκη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry κάλεσε σήμερα την Τουρκία να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια  από το τουρκικό κράτος. «Ελπίζουμε ότι η θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου», δήλωσε ο Kerry σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών για την κρίση στη Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού State Department  είπε ότι συζήτησε με τον τούρκο ομόλογό του Ahmet Davutoğlu για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Ο Kerry θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνέστησε στον τούρκο πρωθυπουργό R.T. Erdogan  να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είπαμε στον πρωθυπουργό ότι θα ήταν καλύτερα να καθυστερήσει την επίσκεψη αυτή», δήλωσε ο Kerry.
«Πιστεύουμε ότι η στιγμή είναι πραγματικά κρίσιμη, πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε για πιο ευνοϊκές συνθήκες», σημείωσε. defencenet