-Παρασκηνιακά προωθείται
συμφωνία υψηλού επιπέδου
-Στο περίγραμμα θα
περιλαμβάνεται και πρόταση για την Αμμόχωστο
Οι Αμερικανοί προσανατολίζονται να προωθήσουν στο Κυπριακό
την ιδέα για συμφωνία επί ενός πλαισίου αρχών, που θα κωδικοποιεί τις βασικές
κατευθυντήριες γραμμές της λύσης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ιδέα
αυτή στοχεύει πρωτίστως στη δημιουργία συνθηκών για «ομαλή αξιοποίηση του
φυσικού αερίου», τοποθετώντας στη μεγάλη εικόνα και την Τουρκία.
Αυτά αναφέρονται στον «Φ» και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον εκτιμά πως υπό τις σημερινές συνθήκες η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό δεν θεωρείται εφικτή, αξιολογώντας τις εξελίξεις σε Κύπρο (οικονομία) και Τουρκία (εσωτερική κατάσταση, αμφισβήτηση Ερντογάν). «Ως εκ τούτου, παρασκηνιακά προωθείται μια φόρμουλα, η οποία θα προβλέπει «κάτι λιγότερο από λύση και κάτι περισσότερο από μια συμφωνία υψηλού επιπέδου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενημερωμένη πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα».
Αυτό το πλαίσιο αρχών, που θα προωθηθεί το φθινόπωρο όταν αρχίσουν οι διεργασίες για νέα διαδικασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα δίνει το στίγμα του περιεχομένου μιας συμφωνίας, περιγράφοντας τις παραμέτρους της τελικής λύσης. Μέσα σε αυτό το περίγραμμα θα περιλαμβάνεται και πρόταση για την Αμμόχωστό, όπως έγινε και σε παρόμοιες ιδέες που υποβλήθηκαν στο παρελθόν από τη δεκαετία του ΄70 και εντεύθεν.
Επί του θέματος της Αμμοχώστου αναμένεται να καταθέσει σύντομα και η Λευκωσία πλήρη πρόταση, ωστόσο, δεν υπάρχει αισιοδοξία για την τύχη της, καθώς η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν συζητά αποσπασματικά το θέμα της κατεχόμενης πόλης ενώ οι τρίτοι προωθούν στο πακέτο και το θέμα του αεροδρομίου της Τύμπου.
Αναφορικά με τις αμερικανικές παρασκηνιακές κινήσεις, διπλωματική πηγή σημείωνε πως η Ουάσιγκτον με την ιδέα αυτή θεωρεί πως θα δημιουργηθεί κινητικότητα στο Κυπριακό, θα αφήσει ανοικτό το παράθυρο της λύσης και θα «βελτιώσει το κλίμα» στην περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Αμερικανοί φαίνεται να υποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία στους Τούρκους ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην προκαλούν ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Υποδείξεις φαίνεται να γίνονται και προς τη Λευκωσία ως προς τον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί με τις κινήσεις αυτές ενδιαφέρονται πρωτίστως για το θέμα του φυσικού αερίου και τους απασχολούν τρόποι αξιοποίησής τους, χρησιμοποιώντας και το Κυπριακό για να καθησυχάσουν τη Λευκωσία. Είναι πρόδηλο ότι μια φόρμουλα που θα προβλέπει μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας θα ήταν η καλύτερη για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν αυτή τη λύση ως την ιδανικότερη για την περιοχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αυτό το σενάριο αυτό, αν και οικονομικά δεν φαίνεται να είναι το καλύτερο, συζητείται και από τους Ισραηλινούς. Οι τελευταίοι δεν αποκλείουν ένα σενάριο, το οποίο θα συνδυάζει και την κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό και τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Τούτο, φαίνεται να καλοβλέπουν και οι Αμερικανοί.
Βεβαίως, το ζητούμενο είναι κατά πόσο η Λευκωσία θα συναινέσει σε ένα τέτοιο σενάριο, όταν το Κυπριακό θα παραμείνει ουσιαστικά ανοικτό. Καθώς, όπως τόνιζαν και ενημερωμένες πηγές, μια συμφωνία αρχών, δεν διασφαλίζει και το επόμενο βήμα, το οποίο θα είναι η λύση του Κυπριακού. Άλλωστε, είναι πρόδηλο πως το περίγραμμα συμφωνίας θα προωθηθεί ενόψει του γεγονότος ότι η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εφικτή.
Ο Κέρι παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Ρούμπιν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι με την ανάληψη
των καθηκόντων του ως πολιτικός προϊστάμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέδειξε
προσωπικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Το ενδιαφέρον αυτό έχει σχέση με τις
εξελίξεις στην περιοχή αλλά και το φυσικό αέριο. Ο Αμερικανός υπουργός
Εξωτερικών, έχει δώσει το χαρτοφυλάκιο «Κύπρος», στον Έρικ Ρούμπιν, βοηθό
υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης των ΗΠΑ, ο οποίος και χειρίζεται το
θέμα αυτό.
Καλύπτει τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών
Καλύπτει τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών
Ως κίνητρο για λύση του Κυπριακού θεωρεί την ανακάλυψη του φυσικού αερίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο προσχέδιο έκθεσής του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο γενικός γραμματέας επιλέγει τη λογική των ίσων
αποστάσεων, που ουσιαστικά συγκαλύπτουν πλήρως τις τουρκικές προκλήσεις και
απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Εντάσεις που σχετίζονται με τις έρευνες για φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίστηκαν στην ίδια περίοδο. Συνεχίστηκαν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις για τη διακρίβωση της παρουσίας και του μεγέθους των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε καθορισμένα τεμάχια νοτίως και νοτιοανατολικώς της νήσου. Η Τουρκία συνέχισε να διαμαρτύρεται για την εξέλιξη».
Ο Γ.Γ. αναφέρει πως μετά τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση η Τουρκία εξέδωσε στις 14 Ιουνίου ανακοίνωση «επιβεβαιώνοντας τη θέση της σε υποστήριξη των τουρκοκυπριακών ενστάσεων, ότι παρόμοιες πράξεις προδικάζουν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας» και υποδήλωνε την πρόθεση της Τουρκίας να παράσχει βοήθεια στους Τουρκοκύπριους για έρευνα φυσικών πόρων. Αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση της Κύπρου όπου επισημαίνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της.
«Είναι σημαντικό, γράφει, να διασφαλίσουμε πως κάθε νέος πλούτος, που ανήκει σ’ όλους τους Κυπρίους, θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Χωρίς αμφιβολία, η ανακάλυψη υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ελπίδα μου είναι πως η ανακάλυψη θα γεννήσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων όσων έχουν συμφέρον στην περιοχή».
Πηγή: Φιλελεύθερος.