“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ

Τον προκάτοχό της, καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατηγόρησε η Άνγκελα Μέρκελ για το πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης, λέγοντας πως δεν έπρεπε να είχε αφήσει ποτέ την Ελλάδα να μπει στην νομισματική ένωση. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση, ανέφερε πως η κρίση χρέους που προέκυψε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και η οποία κυριάρχησε στην δεύτερη θητεία της, «έβραζε για πολλά χρόνια», από την έναρξη του ευρώ. «Για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ» όταν μπήκε το 2001, δήλωσε ενώπιον 1.000 υποστηρικτών της η Μέρκελ. «Ο Καγκελάριος Σρέντερ αποδέχθηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ και οι δυο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες, και ένα από τα σημεία εκκίνησης των τωρινών μας προβλημάτων».
Η Μέρκελ, η οποία έχει επανειλημμένως υποστηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έχει δηλώσει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τόνισε την σημασία που έχει η Ευρώπη για την Γερμανία ως εξαγωγικό κράτος, αλλά και για το γεγονός ότι έχει διατηρήσει την ειρήνη για περισσότερα από 60 χρόνια.
«Είναι τέτοιος θησαυρός αυτός, τέτοιο πλεονέκτημα, που δεν μπορούμε να το θέσουμε σε αμφισβήτηση», ανέφερε. «Γι' αυτό το ευρώ είναι περισσότερο από ένα νόμισμα. Για αυτόν τον λόγο έχουμε δείξει αλληλεγγύη, όμως αλληλεγγύη που πάντα συνδέεται με την υπευθυνότητα για μεταρρυθμίσεις σε αυτές τις χώρες που απολαμβάνουν της αλληλεγγύης μας».    dealnews.gr