“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΕΔΑΔ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ

12.000 δεσμευμένα ελληνικά ακίνητα στην Τουρκία
«Αυτή τη στιγμή έχω αξιώσεις έναντι της Τουρκίας γύρω στα 2-3 δις ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής που χειρίζεται πολλές υποθέσεις αξιώσεων Ελλήνων υπηκόων σε δεσμευμένα ακίνητα στην Τουρκία. Την ύπαρξη 12.000 δεσμευμένων ελληνικών ακινήτων στην Τουρκία ανέδειξε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που επιδίκασε αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ για υλική βλάβη σε Έλληνες υπηκόους.
Όπως έγινε γνωστό με απόφασή του, την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ για υλική βλάβη στους Έλληνες υπηκόους Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά που ζουν στην Κατερίνη, στους οποίους οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει, λόγω της ιθαγένειάς τους και την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, να κληρονομήσουν την ακίνητη περιουσία της αδελφής τους στην Τουρκία. Με προγενέστερη απόφασή του το δικαστήριο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, εκδικάζοντας την σχετική υπόθεση (Φωκάς κατά Τουρκίας) είχε καταδικάσει τελεσίδικα την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας.

Μετά τη σημερινή του συνεδρίαση, που αφορούσε μόνο τον προσδιορισμό καταβολής της δίκαιης ικανοποίησης στους δύο Έλληνες, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στους δικαιωθέντες 5.000.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη και να πληρώσει και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Η συγκεκριμένα υπόθεση διήρκησε 20 χρόνια, καθώς η έναρξή της χρονολογείται από το 1983. Τα ακίνητα που έχει δεσμεύσει η Τουρκία κατά καιρούς είναι γύρω στα 12.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά αυτά οφείλει η Τουρκία για να μπει στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της υπόθεσης Δημήτρη Γκελντή που μίλησε στο «Χ», «την πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009 που βγήκε η απόφαση παρόλο που ο τότε υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα κάνει έφεση, τελικά υπό το βάρος της θετικής δημοσιότητας προς το μέρος μας δεν έκανε έφεση και η υπόθεση κατέστη τελεσίδικη. Ήτανε ομόφωνη κιόλας η απόφαση γιατί και ο Τούρκος δικαστής ψήφισε με το μέρος μας. Και στην πρόσφατη υπόθεση είναι ομόφωνη η απόφαση γίνεται οριστική και τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά».

Στους υπηκόους Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά που ζουν στην Κατερίνη, το τουρκικό κράτος ισχυρίστηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, πως «δε μπορείτε να βγάλετε κληρονομητήριο επειδή έχετε ελληνική υπηκοότητα. Αυτό σημαίνει ότι είστε κληρονόμοι μόνο στην κινητή περιουσία και όχι στην ακίνητη επειδή δεν υπάρχει αρχή αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπήρχε πιο καταφανέστατα παραβιασμένο κληρονομητήριο. Οπότε με αυτό το σκεπτικό πήγαμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και τελειώσαμε. Τώρα μας αναγνωρίζουν ως κληρονόμο με αποτέλεσμα το κληρονομητήριο να μην σου παρέχει καμιά ασφάλεια ενπράγματη, να αναγκάζεσαι να κάνεις δικαστήρια μες την Τουρκία για να μπορείς να βρεις το δίκιο σου και εφόσον το χάσεις να πας στο ευρωπαϊκό».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΟΛΙ ΡΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Γι’ αυτήν την υπόθεση, μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γκελντής, «έστειλα επιστολή και στον Όλι Ρεν και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά απάντηση δεν πήραμε. Αυτοί δεν περίμεναν να πάει ποτέ Έλληνας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Μάλιστα λέγανε δεν τολμάτε να πάτε γιατί όταν από το 1955 σας έχουν δημεύσει τόσα ακίνητα και δεν έχετε πάει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο φοβάστε προφανώς. Ίσως πιάστηκαν στον ύπνο με την υπόθεση Φωκά και μέσα στο εσωτερικό της Τουρκίας γιατί ξέρετε στην Τουρκία τελειώσαμε από εκεί σε 12 μήνες. Πολύ εύκολα και πολύ απλά, ανώδυνα και ανέξοδα».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
Πάντως υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα ανάλογες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτή τη στιγμή έχω αξιώσεις έναντι της Τουρκίας γύρω στα 2-3 δις ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκελντής και πρόσθεσε «το ποιες θα καρποφορήσουν δεν το ξέρουμε γιατί βάζουμε κάποιες γραμμές, δηλαδή μας αφορούν οι υποθέσεις μετά το 1950, οπότε υπεγράφη η ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Τουρκία προσυπέγραψε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Μέχρι στιγμής η Τουρκία πληρώνει, σέβεται τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και με ορίζοντα την ευρωπαϊκή της πορεία θα αποζημιώσει όλους όσους θα προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Γι’ αυτό, σημειώνει ο Δημήτρης Γκελντής, «όσοι έχασαν τις περιουσίες είναι στο χέρι τους να τις διεκδικήσουν. Το κράτος θα έπρεπε να είναι αρωγός και εκεί που μοίραζε χρήματα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις καλύτερα να τα έδινε για τα έξοδα που πρέπει να γίνουν στην Τουρκία και μετά ας τα πάρουν πίσω.  Αυτά που έχει δημεύσει κατά καιρούς η Τουρκία φτάνουν τα 20 δις. Μόνο οι δικές μου οι αξιώσεις είναι γύρω στα 2 δις».
Ανάλογες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχουν και σε βάρος της χώρας μας.

Δήμος Μπακιρτζάκης