“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Διαγωνισμός εξπρές για την Καβάλα

Την επιτάχυνση του διαγωνισμού για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ αποστέλλοντας ολοκληρωμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης στο ΥΠΕΚΑ.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει εξουσιοδοτική απόφαση γενικού χαρακτήρα που περιγράφει την μορφή της προκήρυξης, όπως σύμβαση μακροχρόνιας παραχώρησης (π.χ. 50 χρόνια), καθώς και ότι το Δημόσιο εκτός από το αρχικό τίμημα, θα εισπράττει και ποσοστό επί των εσόδων από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο.
Με τα μέχρι τώρα σχέδια ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και η ανάδειξη πλειοδότη θα συμπέσει με την εκπνοή της διάρκειας εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης από την Energean Oil της (23 Νοεμβρίου 2014). Έτσι με την εκπνοή εκμετάλλευσης από την Energean Oil η παραχώρηση περνά κατευθείαν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ.

Κομβικό σημείο για TAP και μεταφορά φυσικού αερίου από Ιταλία
Σημαντική αναμένεται η μελλοντική επένδυση στην αποθήκη της Καβάλας, καθώς εκτιμάται στα 300-400 εκατ. ευρώ, κάτι που επηρεάζει και το ύψος του προσδοκώμενου τιμήματος στο διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι από τη συμμετοχή του στα μελλοντικά έσοδα που θα εισπράττει ο παραχωρησιούχος θα προέλθει υψηλότερο όφελος για το Δημόσιο, παρά από το αρχικό τίμημα.
Στο τεχνικό κομμάτι η νότια Καβάλα έχει δυναμικότητα αποθήκευσης 7 δισ. κ.μ., και είναι η μοναδική φυσική υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου πανελλαδικά. Η αποθήκη «δένει» με τον αγωγό TAP και με την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο της διαδρομής του αγωγού. dealnews.gr