“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τελικά μήπως είναι αναπόφευκτος ο Γ.Π.Π. ;

Θα υπάρξουν «συνέπειες» αν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία διαμηνύει ο Ομπάμα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν συνεχιστεί η βίαιη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά και σε ενδεχόμενη επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων στο  Κίεβο. Επίσης καταδίκασε στον έσχατο βαθμό την βία που επικρατεί διαμηνύοντας ότι υπάρχει ακόμα η επιλογή της ειρηνικής επίλυσης της κατάστασης.
Νωρίτερα ο αναπληρωτής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς, δήλωσε πως «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα». «Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους.
«Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος. «Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι (η κυβέρνηση) δεν απαντά στις νόμιμες προσδοκίες τους», σημείωσε ο Ρόουντς.
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα με πολλή προσοχή, περιλαμβανομένων των ατόμων που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνα για τη βία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέτρα εναντίον των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι βίαιες πράξεις στην Ουκρανία. Μεταξύ των μέτρων που διαθέτουμε περιλαμβάνονται οι κυρώσεις», υπογράμμισε.
Ο Ρόουντς είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν επίσης να δουν τη Ρωσία να υποστηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι το μήνυμα που στείλαμε στους Ρώσους είναι και ότι δεν είμαστε σε ανταγωνισμό για το μέλλον της Ουκρανίας.
Ειλικρινά μέλημά μας είναι ο λαός της Ουκρανίας να μπορεί να καθορίζει το μέλλον του και όχι κάποιος εξωτερικός παράγοντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.