“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Πλησίασε το τεμάχιο 1 το «Μπαρμπάρος» – Σεισμικές έρευνες σε περιοχή με κοιτάσματα

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπάρος» κινείτο χθες εκτός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η τουρκική πλευρά για έρευνες και πλησίασε στο τεμάχιο 1 της κυπριακή ΑΟΖ. Το «Μπαρμπάρος», βρισκόμενο 44 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, απέναντι σχεδόν από την Πάφο,  συνέχισε να διεξάγει σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από δυο πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή που βρισκόταν χθες το «Μπαρμπάρος», υπάρχουν με βάση προηγούμενες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοιτάσματα φυσικού αερίου. Είναι σαφές πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φλερτάρει πλέον με τα κυπριακά τεμάχια, τα οποία προσπαθεί να προσεγγίσει ενώ εδώ και αρκετό καιρό καταγράφει στοιχεία ως αποτέλεσμα των σεισμικών ερευνών στις οποίες διενεργεί. Όλα αυτά γίνονται χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων. Η παρουσία του τουρκικού σκάφους έχει βασικά δυο στόχους.

Πρώτο, να επιβεβαιώσει την τουρκική θέση αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Δεύτερο, πραγματοποιούν τις έρευνες, καταγράφουν τα στοιχεία, έχουν εικόνα για πιθανά κοιτάσματα και θα μπορούν να πωλήσουν το υλικό σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Στο μεταξύ, διευκρινίσεις έδωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου για το θέμα των παραβιάσεων από πλευράς του τουρκικού σκάφους. Σημειώνεται πως κυβέρνηση και ΔΗΣΥ θεωρούν πως δεν υπάρχει παραβίαση και κάνουν λόγο για αβλαβή διέλευση του σκάφους.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η παρενόχληση έρευνας εξεύρεσης ή εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διενεργείται εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή οποιεσδήποτε έρευνες για κοιτάσματα από σκάφη τρίτης χώρας εντός της ΑΟΖ, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και αντιστρατεύεται το διεθνές δίκαιο, και ως τέτοιες δεν μπορεί να γίνουν ποτέ αποδεκτές. Σημείωσε ωστόσο ότι η διέλευση σκάφους τρίτης χώρας, μέσα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, «δεν συνιστά από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε ότι «ο θαλάσσιος χώρος εκτός της αιγιαλίτιδας ζώνης και υφαλοκρηπίδας και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μιας χώρας θεωρούνται διεθνή ύδατα».
Διευκρίνισε ακόμα ότι «εντός εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων 12 ναυτικών μιλίων, χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης ή ναυτικής διέλευσης, συνιστά επίσης παραβίαση. Εκτός αυτού του χώρου συνιστά παράβαση».
Η ΕΔΕΚ, διά του αντιπροέδρου της, Κωστή Ευσταθίου κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι προσπαθεί «να εξωραΐσει την κατάφωρη και προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μέσω του Μπαρμπαρός και του στολίσκου του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας».
«Αντιλαμβανόμαστε το δύσκολο έργο του κ. Νεοφύτου να δικαιολογήσει τους λεονταρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αποχώρησης από τις συνομιλίες σε περίπτωση παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ, λεονταρισμοί οι οποίοι αποδείχθηκαν και αυτοί δεσμεύσεις άνευ αντικρίσματος.
Σε καμιά περίπτωση μπορεί να συγκριθούν οι έρευνες του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ για ανεύρεση υδρογονανθράκων με αυτό που ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περιγράφει ως ‘’διέλευση σκάφους τρίτης χώρας’’, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Και ο Οζερσάι σε Ουάσινγκτον και Ν. Υόρκη: Συνεχίζουν την παρουσίαση θέσεων οι διαπραγματευτές
Νέα συνάντηση που κράτησε δυο ώρες είχαν χθες οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάνης και Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίσθηκε η συζήτηση γύρω από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, χωρίς να διεξάγεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Χθες τέθηκε και το εδαφικό, χωρίς η τουρκική πλευρά να εισέρχεται στην ουσία.
Εκείνο που υποδεικνύει η τουρκική πλευρά είναι πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί φόβος στους πολίτες που θα θεωρήσουν πως θα επηρεασθούν από εδαφικές αναπροσαρμογές. Ως γνωστό οι Τούρκοι με το επιχείρημα αυτό θέλουν να συζητήσουν το εδαφικό στο τέλος της διαδικασίας. Στο περιουσιακό, που επίσης, συζητήθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτάσσει το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη ενώ η τουρκική του χρήστη, δηλαδή του σφετεριστή. Άρχισε, επίσης, η συζήτηση για την ομοσπονδιακή δικαστική εξουσία.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 24 Απριλίου, λόγω της απουσίας Οζερσάι στο εξωτερικό. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα 17 Μαρτίου και σύμφωνα με ανακοίνωση του Atlantic Council, το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα μιλήσει στη γνωστή δεξαμενή σκέψης για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το κυπριακό και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του ακροατηρίου, που συνήθως το αποτελούν αναλυτές, ακαδημαϊκοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ερωτήματα που απασχολούν είναι τα βασικά εμπόδια για τη διευθέτηση, πώς οι πολιτικές δυναμικές και στις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την Τουρκία επηρεάζουν, την επίδραση των θεμάτων ενέργειας στις συνομιλίες και ποια είναι η προσέγγιση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής αναμένεται να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ με τη Γραμματεία και μέλη του Σ.Α.

 http://mignatiou.com/