“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας - Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την Κριμαία της Ουκρανίας ως κυρίαρχο κράτος, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσίας καταδίκασε τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος εναντίον της ιδίας και 10 ακόμη ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων με αφορμή την επέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για έναν «πολιτικό εκβιασμό»,
«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απόφαση. Κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ η Βαλεντίνα Ματβιένκο.
«Πρόκειται για έναν πολιτικό εκβιασμό» υπογράμμισε η Ματβιένκο, προσθέτοντας πάντως ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν προσωπικά αφού όπως υποστήριξε δεν διατηρεί «κανένα τραπεζικό λογαριασμό ή περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό».
Η 64χρονη Ματβιένκο αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας - της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.
Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία
Η διπλωματία της Τουρκίας έκανε σαφές σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το «απαράδεκτο» δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες στην Κριμαία, το οποίο ολοκληρώθηκε με ένα μαζικό «ναι» υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας στη Ρωσία.«Το δημοψήφισμα αυτό δεν αναγνωρίζεται και δεν είναι νόμιμο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από μια συνάντηση που με τον επικεφαλής της μειονότητας των Τατάρων και τουρκόφωνων της Κριμαίας, τον Μουσταφά Κιρίμογλου.
Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα –ένα «απαράδεκτο τετελεσμένο», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος–, «παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ εξέφρασε την ελπίδα το δημοψήφισμα να μην πυροδοτήσει νέες εντάσεις.
Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει ιστορικούς δεσμούς με την κοινότητα των Τατάρων, που αποτελεί το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου, όπου έχει χρηματοδοτήσει πολλές υποδομές.

Από Newsit.gr