“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

FT: Το «αθόρυβο» deal της Gazprom στην Γερμανία

του Stefan Wagstyl (Βερολίνο)
Η συμφωνία της Gazprom για την απόκτηση της Wingas, αποκαλύπτει το μεγάλο εύρος και βάθος της ρωσικής εμπλοκής στην γερμανική ενέργεια. Οι οικονομικές, πολιτικές και ...ψυχολογικές προεκτάσεις. Σε δύσκολη θέση Βερολίνο και Βρυξέλλες.
Μια συμφωνία της Gazprom, που είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη, για την απόκτηση μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, μπαίνει τώρα στο μικροσκόπιο στην Γερμανία, καθώς βαθαίνει η αντιπαράθεση με την Ρωσία για τις επιθετικές κινήσεις της εναντίον της Ουκρανίας.

Η Gazprom, κρατικός ενεργειακός όμιλος της Ρωσίας, ολοκληρώνει αυτή την περίοδο την συμφωνία ανταλλαγής με την BASF, τον μακροχρόνιο συνεργάτη της στην Γερμανία, βάση της οποίας θα αυξήσει το μερίδιό της στην Wingas, την γερμανική επιχείρηση αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου, από το σχεδόν 50% στο 100%. Σε αντάλλαγμα η BASF αποκτά μερίδια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου της Σιβηρίας.

Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία το 2012, δεν είχε δημιουργήσει ανησυχίες στην Γερμανία, όπου η Gazprom είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους παρόχους ενέργειας επί δεκαετίες και γίνεται όλο και πιο σημαντικός επενδυτής στην εγχώρια ενέργεια.

Περισσότερα Euro2Day