“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

(Ν)τρίπλες και “τριπλές” !

Στον "αέρα" η κυβέρνηση! Πόσο πιθανό είναι το σενάριο τριπλών εκλογών τον Μάιο. Τι συζητούν Σαμαράς - Βενιζέλος. Το "αντάρτικο" του ΓΑΠ
Συνεχείς συσκέψεις Σαμαρά Βενιζέλου, μετά την "βόμβα" Μπαλτάκου, τη στιγμή που ο ΓΑΠ πιέζει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ...
Η πρωινή συνάντηση, στις 10.00 το πρωί, μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου, έχει ένα και μόνο θέμα. Πώς είναι δυνατόν, εάν είναι, να ξεπεραστεί ο σκόπελος που δημιούργησε η δημοσιοποίηση του βίντεο με πρωταγωνιστή τον πρώην γ.γ. της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο.

Επισήμων, αυτό το οποίο λέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι θα συζητήσουν σχετικά με τις επαφές του κ. Βενιζέλου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου Ευρώπης-Αφρικής.

Ακόμη, επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης, καθώς και οι επερχόμενες διπλές εκλογές.

Στο μεταξύ, το αργά το απόγευμα της Πεμπτης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Τζο Μπάιντεν.

Στο τηλεφώνημα, που διήρκεσε περίπου μισή ώρα, οι κύριοι Σαμαράς και Μπάιντεν κατά πληροφορίες συζήτησαν τρία θέματα: Το ζήτημα της Ουκρανίας, ενεργειακά θέματα και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σήκωσε παντιέρα ο Γιωργάκης
Σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης προχώρησε με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, την οποία χαρακτηρίζει «οικογενειακή υπόθεση της δεξιάς». Οι έμμεσοι πλην σαφείς υπαινιγμοί του Γιώργου Παπανδρέου, περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, προκαλούν έντονη ενόχληση στη Χαριλάου Τρικουπη, που βλέπει τον πρώην πρωθυπουργό να επιμένει στην προσωπική του πολιτική ατζέντα και να συνεχίζει τις διαφοροποιήσεις του απο την κεντρική γραμμή του κόμματος. Πίσω από τη νέα παρέμβαση του κ. Παπανδρέου πολλοί βλέπουν την επιμονή του πρώην πρωθυπουργού να εγγράψει υποθήκες για την επόμενη των ευρωεκλογών, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου και συνεχίζοντας να δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την εκλογική προσπάθεια της Ελιάς. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «προφανείς» ευθύνες της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι η απομάκρυνση του ΓΓ του υπουργικού Συμβουλίου «δεν αρκεί» ενώ επισημαίνεται ότι το «κυρίαρχο διακύβευμα είναι η Δημοκρατία».

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να χτυπήσει την ρίζα του κακού, υιοθέτησε και εξέθρεψε αντιλήψεις και συμπεριφορές, που αποτελούν και την αιτία της ίδιας της κρίσης και του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων και του χρέους» και αναρωτιέται: «Πως είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;» θέτοντας θέμα παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Μια "οικογενειακή υπόθεση" της δεξιάς, με πρωταγωνιστές του κυρίους Παναγιώτη Μπαλτάκο και Ηλία Κασιδιάρη, αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, μείζονα διακυβεύματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία.

Κυρίαρχο διακύβευμα; Η Δημοκρατία. Και συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών που έχουν εμπεδωθεί και αφορούν τους θεσμούς και την λειτουργία τους.

Αυτή την εθνικά κρίσιμη στιγμή, που δοκιμάζεται η αντοχή και η υπομονή του Ελληνικού λαού, μέσα από μια επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει τa πάντα, προκειμένου να ανατρέψει αρνητικές πελατειακές, ακόμη και παρακρατικές πρακτικές του παρελθόντος.

Αυτές δηλαδή, που μας οδήγησαν στην κρίση και την εξάρτηση της χώρας από τους πιστωτές μας:

Τις γκρίζες πελατειακές εξαρτήσεις που υπερβαίνουν θεσμικές λειτουργίες, για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.

Τις υπόγειες διαδρομές, που ταυτίζουν την εξουσία με τις πάσης φύσεως εξωθεσμικές ή παρακρατικές απολήξεις.

Το αντίθετο συνέβη.

Η υπόθεση Μπαλτάκου, αποδεικνύει ότι, η σημερινή Κυβέρνηση αντί να χτυπήσει την ρίζα του κακού, υιοθέτησε και εξέθρεψε αντιλήψεις και συμπεριφορές, που αποτελούν και την αιτία της ίδιας της κρίσης και του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων και του χρέους. Μάλιστα, όχι μόνον δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει μετά το 2009, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τις αποδόμησε.

Ακόμα χειρότερα, έθεσε σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων, τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας.

Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται και η σταθερότητα της πορείας μας, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά και η αξιοπιστία της χώρας μας, που ματώσαμε ως Έλληνες να αποκαταστήσουμε.

Πως είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης, είναι προφανείς. Και η απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου, δεν αρκεί.

Η χώρα και η Ελληνική κοινωνία, έχουν ανάγκη από ένα πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους, που να λειτουργεί με αρχές, αξίες, θεσμούς, με σεβασμό στην λειτουργία τους, με διαφάνεια και ευνομία.

Αυτό παραμένει εδώ και χρόνια το διακύβευμα.

Οι σημερινές εξελίξεις, αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Χρέος μας είναι, να ανταποκριθούμε στα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας.
Και μπροστά σε αυτά τα διακυβεύματα όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης στην Συγγρού -Υπουργοί και βουλευτές ανησυχούν

Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τεράστιο εκνευρισμός στη Νέα Δημοκρατία με υπουργούς και βουλευτές να αγωνιούν για τις ενδεχόμενες εκλογικές επιπτώσεις που θα έχουν οι αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη.

«Τελικά πολλές φορές η ιστορία γράφεται με την παρέμβαση του απροόπτου. Μέχρι σήμερα το πρωί θα έβαζα στοίχημα ότι η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Τώρα δεν μπορώ να το βάλω» ανέφερε με νόημα κορυφαίος υπουργός.

Σε επίπεδο πολιτικό, πάντως, κεντρικός στόχος είναι να «αποδομηθεί» πλήρως ως πρόσωπο ο Τάκης Μπαλτάκος και για τον λόγο αυτό πολλά στελέχη κάνουν λόγο για προσωπική ατζέντα, ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτική στις διατυπώσεις τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «ανοησία και ατομική ευθύνη» και πως αν σκοπός είναι να χτυπηθεί η ΝΔ, θα είναι το τελευταίο καίριο πλήγμα στη δημοκρατία».