“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Πούτιν: Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια, τα οποία έχουν καταλάβει...
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ' όλα στο λαό της», για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να δώσουν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου «η [πολεμική] αεροπορία χρησιμοποιείται εναντίον του πληθυσμού», ενώ κάλεσε το Κίεβο να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Ρωσία 24.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την «καταστροφική» πολιτική τους στην Ουκρανία και τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο να σταματήσει την «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Αυτό θα επιτρέψει να αρχίσει μια αληθινή διαδικασία αποκλιμάκωσης» της κρίσης, επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Δύση εμποδίζει την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης τασσόμενη υπέρ των αρχών στο Κίεβο.

ΕΕ: «Αυξανόμενη ανησυχία»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με αυξανόμενη ανησυχία και κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια, τα οποία έχουν καταλάβει και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που κρατούν.
«Παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, στους δημοσιογράφους.
Η ΕΕ κάλεσε ταυτόχρονα να δοθεί τέλος σε όλες τις «παράνομες ενέργειες» από μέρους οπλισμένων ομάδων αυτονομιστών. «Τα κατεχόμενα κτίρια πρέπει να εγκαταλειφθούν (και) όλα τα πρόσωπα τα οποία κρατούνται παράνομα απαιτείται να απελευθερωθούν, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ», επισήμανε η Κοτσίγιαντσιτς.
Κατόπιν τούτων, φιλορώσοι αυτονομιστές αποχώρησαν από το γραφείο του εισαγγελέα και το σταθμό της τηλεόρασης στην πόλη Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
"Το γραφείο του εισαγγελέα εκκενώθηκε σήμερα έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ανθρώπου που είχαν καταλάβει το κτίριο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αποχώρηση των αυτονομιστών και από το κτίριο της τηλεόρασης.
Και τα δύο κτίρια είχαν καταληφθεί την Τρίτη.

Σταϊνμάγερ: Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «πολύ ευαίσθητη» φάση
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την απελευθέρωση των επτά ομήρων παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι οποίοι κρατούνται στο Σλαβιάνσκ της Ουκρανίας βρίσκονται σε μια «πολύ ευαίσθητη φάση», δήλωσε στο μεταξύ από τη Βέρνη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Μιλώντας έπειτα από μια συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ, ο Σταϊνμάγερ είπε πως εξαιτίας της «ιδιαίτερα ευαίσθητης φάσης των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή» δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της κατάστασης.
Από τη δική του πλευρά ο Μπουρκχάλτερ είπε ότι στη συνάντηση επαναλήφθηκε ο στόχος του ΟΑΣΕ και της Γερμανίας, ο οποίος είναι οι όμηροι, ανάμεσά τους και τέσσερις Γερμανοί, να απελευθερωθούν «χωρίς κανέναν όρο».
Ο Μπουρκχάλτερ είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια «πολύ ευαίσθητη» φάση.
Ο Σταϊνμάγερ εκτίμησε επίσης ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μια «πολύ μεγάλη πρόκληση για όλο τον κόσμο» και ότι οι εξελίξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στη χώρα αυτή αποτελούν την απόδειξη πως «η βία δεν έχει τελειώσει ακόμη».
Ο Μπουρκχάλτερ, με την ιδιότητα του προέδρου του ΟΑΣΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι συνεχίζεται η προσπάθεια του οργανισμού για να δοθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση.
Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές στο υψηλότερο επίπεδο ως προς αυτό, διευκρίνισε ο ίδιος.