“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στέλνει πρώτα το «Μπαρμπαρός» ο Ερντογάν

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Προπομπός της καθόδου του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο την 1η Σεπτεμβρίου μερικά 24ωρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του και ανάληψης των νέων του καθηκόντων και πολλοί θεωρούν πως κατά την παρουσία του στο νησί θα δώσει δείγματα γραφής ως προς τις προθέσεις του στο Κυπριακό. Και φαίνεται πως σπεύδει να στείλει μηνύματα εκ προοιμίου. Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές για σεισμολογικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός» και το γεγονός αυτό δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο καθώς χρονικά φαίνεται να  συνδέεται ευρύτερες κινήσεις της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο. 
Αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα της τουρκικής πλευράς, πριν ακόμη επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Ερντογάν. Με βάση τη NAVTEX που έχει εκδοθεί, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά», θα πραγματοποιήσει έρευνες από την 24η Αυγούστου( από χθες δηλαδή) μέχρι και την 2α Οκτωβρίου 2014. Το πλοίο δεν έχει καταπλεύσει στην περιοχή και βρίσκεται εν πλω. Θα συνοδεύεται από δυο πλοία, τα BRAVO και M/VDEEP.
Με βάση τη NAVTEX έχουν δεσμευθεί για έρευνες περιοχές από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και βορείως της Κύπρου ενώ με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, το σκάφος δεν αναμένεται να κινηθεί σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού. Θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που είναι στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους και εντός των «τεμαχίων» που έχουν καθορίσει Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη  της συμφωνίας της με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί  στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 από τους Ερντογάν και Έρογλου στη Νέα Υόρκη. Έγινε, αναφέρθηκε,  για να  υποστηρίξει «τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ» και ως απάντηση στις έρευνες που ξεκινούσε η Κυπριακή Δημοκρατία.  Με τη συμφωνία η τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ απέκτησε δικαίωμα έρευνας, διενέργειας γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήδη έχουν γίνει έρευνες στη ξηρά, στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της επαρχίας Αμμοχώστου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου η ΕΝΙ θα αρχίσει μια σειρά γεωτρήσεων που θα καλύψει τα τεμάχια 2,3,9 της κυπριακής ΑΟΖ και η Άγκυρας, όχι τυχαία επιχειρεί νέες παράλληλες έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα» του ψευδοκράτους. Το σκηνικό που στήνεται με πρωταγωνιστή και πάλιν το «Μπαρμπαρός» έχει ασφαλώς πολιτική διάσταση καθώς είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά από τη μια αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για την ανακάλυψη και αξιοποίηση υδρογονανθράκων και από την άλλη θεωρεί την περιοχή βορείως του νησιού ως «ιδιοκτησία» του ψευδοκράτους.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία δια της τουρκοκυπριακής πλευράς κατέθεσε προτάσεις, ημερομηνίας 24.9.2011 και 29.9.2012, που μεταφέρθηκαν μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ στην ε/κ πλευρά για το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού.  Οι προτάσεις αυτές έχουν απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΕΡΕΥΝΕΣ: Για εννέα μήνες κράτησε το προηγούμενο ταξίδι - Μακρά παραμονή και πολλές προκλήσεις
Η προγηούμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» ήταν πολύμηνη. Παρέμεινε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για εννέα μήνες. Το τουρκικό πλοίο είχε φθάσει στη θαλάσσια περιοχή μας το Σεπτέμβριο του 2013 και αναχώρησε τον Ιούνιο.  Στην πρώτη φάση το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» κινήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου μέχρι και την Καρπασία.
Η πρώτη παρουσία του σκάφους συνέπεσε, όχι τυχαία, με την έναρξη της διαδικασίας, στην πλατφόρμα της ΝΟPLE, στο τεμάχιο 12, για το άναμμα της φλόγας.  Στη συνέχεια, εκδόθηκε νέα NAVTEX για δέσμευση της περιοχής της Αμμοχώστου( Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013) ενώ τον Ιανουάριο του 2014 πραγματοποίησε έρευνες βορείως του νησιού κοντά στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σημειώνεται συναφώς, ότι το «Μπαρμπαρός» κατά την παραμονή του στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου,  εισήλθε μέχρι και στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Για την περίοδο 27 Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 13η Μαΐου,  η Άγκυρα δέσμευσε την περιοχή δυτικά της Κύπρου, κοντά στον Ακάμα. Έκτοτε με μια ανανέωση της NAVTEX( 13 Μάιου μέχρι 15 Ιουνίου) παρέμεινε δυτικά. «Φλέρταρε» συνεχώς με τις ακτές του Ακάμα, τις οποίες πλησίασε πολλές φορές. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε κινηθεί  εκτός της περιοχής που έχει δεσμεύσει η τουρκική πλευρά για έρευνες και πλησίασε στο τεμάχιο 1 της κυπριακή ΑΟΖ. Το «Μπαρμπαρός», βρισκόμενο 44 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, απέναντι σχεδόν από την Πάφο,  συνέχισε να διεξάγει σεισμικές έρευνες, συνοδευόμενο από δυο πλοία.
Με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, το σκάφος πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες, έχει συλλέξει πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει. Η παρουσία του Μπαρμπαρός, για εννέα και πλέον μήνες στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, έχει σχέση και με την τακτική πρόκλησης έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.