“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η ISIS απειλεί να "απελευθερώσει" την Κωνσταντινούπολη με αφορμή το νερό του Ευφράτη

Όταν κρατάς στο κόρφο σου το αυγό του φιδιού είναι σίγουρο πως όταν το φίδι βγει από το αυγό θα είσαι από τους πρώτους που θα δαγκώσει.. Έτσι και με τους Τούρκους, τόσο καιρό βοηθούσαν, εξόπλιζαν και παρείχαν άσυλο στους φανατικούς ισλαμιστές που κατασφάξανε κόσμο στη Συρία. Ήταν απλά θέμα χρόνου μόλις όλα αυτά τα αποβράσματα ένιωθαν αρκετά δυνατά να στρέψουν το μένος τους εναντίον και της Ισλαμικής Τουρκίας... 
Σε μια νέα, ενδιαφέρουσα εξέλιξη η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους απείλησε ευθέως την Τουρκία με βία, καθώς οι μαχητές της ορκίστηκαν να "απελευθερώσουν" την Κωνσταντινούπολη, με το δικό τους φρικιαστικό τρόπο προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η ροή του νερού από τον ποταμό Ευφράτη. Όλα αυτά ενώ η ροή του νερού σε διάφορα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ έχει καταγράψει νέο χαμηλό ρεκόρ. Το κλείσιμο της ροής του φράγματος προφανώς είναι μια νέα ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για την τρομοκρατική ομάδα, καθώς η πρωτεύουσα του Ισλαμικού κράτους η Raqqa, στη βόρεια Συρία, είναι στη ζώνη των περιοχών που το νερό έχει λιγοστέψει.

Αυτό βέβαια δημιουργεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και για τους πολίτες στη Συρία, καθώς τα επίπεδα του νερού μειώθηκαν επικίνδυνα και στην κοντινή λίμνη Άσαντ. Σε βίντεο που έδωσε στο διαδίκτυο η η τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, ένα μέλος της προειδοποιεί ότι εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν επαναφέρει την ροή του νερού στο φράγμα του Ευφράτη στην κανονική του στάθμη, τότε το Ισλαμικό Κράτος θα το κάνει για αυτούς “απελευθερώνοντας” την Κωνσταντινούπολη.

"Προσεύχομαι στο Θεό η αποστάτης (Τουρκική) κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της. Γιατί αν δεν το επανεξετάσει τώρα, θα το επανεξετάσουμε εμείς για αυτούς απελευθερώνοντας την Κωνσταντινούπολη."

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Αμπού Mosa, εκπρόσωπο των ισλαμοφασιστών, και την έκανε στην κάμερα κατά τη διάρκεια γυρίσματος ντοκιμαντέρ για τις επιτυχίες της οργάνωσης από την Raqqa. Και για να είναι ξεκάθαρος κατέστησε σαφές μπροστά στη κάμερα ότι αυτό είναι απειλή!

Η σειρά αυτών των πέντε ταινιών - ντοκιμαντέρ δείχνει τη ζωή μέσα στις τάξεις της οργάνωσης τις πρακτικές της ακόμα και την διαδικασία κατήχησης μικρών παιδιών, και εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια προπαγάνδας της οργάνωσης προκειμένου να φέρει στις τάξεις της νέους μαχητές. 

Στις πρόσφατες σφοδρές μάχες γύρω από την Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος πήρε υπό τον έλεγχο του τεράστιες περιοχές από τους Κούρδους και μέσα σε αυτές και τα φράγματα της Tabqa και της Haditha, που έδωσαν στην οργάνωση τεράστιο πλεονέκτημα. Τα φράγματα αυτά είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας. Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράκ εξαρτιούνται σε μεγάλο βαθμό από το νερό του Ευφράτη την κύρια αρτηρία νερού όλης της περιοχής. Η δίκαιη χρήση του νερού του ποταμού υπήρξε αγκάθι και για τα τρία κράτη ήδη από τη δεκαετία του '70. Μια έντονη εποχή ξηρασίας μπορεί από μόνη της να είναι αιτία σύρραξης μεταξύ των τριών χωρών πόσο μάλλον όταν κάποιο από τα τρία κράτη κλείνει τη ροή επίτηδες. 

Στις 13 Μαΐου, η συριακή κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει μια καταστροφική έλλειψη νερού στο Χαλέπι καθώς οι ίδιοι οι εξτρεμιστές, του ισλαμικού κράτους έβαλαν δύο εκατομμύρια ανθρώπους σε θανάσιμο κίνδυνο κόβοντας το νερό. Ωστόσο, δεκαπέντε μέρες μετά, εφημερίδα του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε βάλει το χεράκι της σε αυτό, ισχυρισμό που η Άγκυρα διέψευσε. Όταν η παροχή του νερού κόπηκε τον Ιούνιο τα επίπεδα του νερού στην τεχνητή λίμνη Assad μειώθηκαν κατά έξι μέτρα, αφήνοντας εκατομμύρια Σύρων χωρίς πόσιμο νερό.

Η σταδιακή μείωση της ροής του νερού τότε είχε γίνει μέσα σε 45 μέρες. Ωστόσο και παρά την διάψευση από την Τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Akhbar η Τουρκία φαίνεται είχε αποφασίσει να παρέμβει στη συριακή σύγκρουση υπέρ των αντιφρονούντων κόβοντας την παροχή νερού του Ευφράτη, κάτι που οι πολίτες στη Συρία χαρακτήρισαν σαν τον "πόλεμοι για το νερό" που διεξάγεται εις βάρος τους . Παρά τους ισχυρισμούς της Al-Akhbar, κάποιοι λένε ότι οι ελλείψεις νερού τον Ιούλιο είναι έργο των εξτρεμιστών του ισλαμικού κράτους. Μηχανικός από το φράγμα Tabqa είχε δηλώσει στο Al Jazeera ότι "η πτώση συνέβη αφού το ισλαμικό κράτος πήρε τον έλεγχο του φράγματος."

Άλλες αναφορές μιλούν για παράνομη λήψη νερού για αρδευτικούς σκοπούς κάτι που ωστόσο δεν δείχνει να ευσταθεί. Ευθύνες για αυτή τη χαοτική κατάσταση έλλειψης νερού δεν μπορούν να αποδοθούν σε κανέναν με βεβαιότητα καθώς την περιοχή πλήττει η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών, με τις βροχοπτώσεις να είναι κάτω από 50 με 85% από τον Οκτώβριο του 2013. 

Κάτι που έχει βαρύνουσα σημασία και δεν πρέπει να το ξεχνάμε είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πρόσφατα ότι βοήθησε στην εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους κάνοντας τα στραβά μάτια όταν οι οι εξτρεμιστές περνούσαν από τα σύνορά της Τουρκίας στη Συρία, χτυπώντας τις Συριακές δυνάμεις και μετά φεύγοντας πάλι πίσω στην Τουρκία ανενόχλητοι καθώς τότε οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους βόλευαν τους Τούρκους που δεν θέλει τον Άσαντ στην εξουσία.