“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Μπάιντεν στον Ερντογάν: “Μη την ΑΟΖ τάραττε …”

Ουάσινγκτον: Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποφύγει η χώρα του ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, του έθεσε δύο ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο.
Πρώτο, του ζήτησε να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα στο Κυπριακό.   Οι Αμερικανοί θεωρούν πως χρήσιμο και σημαντικό βήμα είναι το θέμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.
Δεύτερο, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο όπως αποφευχθούν κινήσεις και ενέργειες από πλευράς της χώρας του, οι οποίες θα παρενοχλούν, ή και θα επηρεάζουν τις έρευνες που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ για εντοπισμό και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
Και στα δύο ζητήματα, που έχουν εγερθεί, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πήρε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο αξιωματούχο, χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να είναι συγκεκριμένος. Την ανάγκη η Άγκυρα να προβεί σε πρακτικά βήματα στο Κυπριακό έχει, όπως πληροφορούμαστε, θέσει προς τον Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.
Και σε αυτή τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε να μοιράσει διαβεβαιώσεις και να δηλώσει ότι «υποστηρίζουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης» και πως η Άγκυρα «θέλει λύση».   Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί ναι μεν θεωρούν «αστάθμητο παράγοντα» τον Ερντογάν, πλην όμως θέλουν να διατηρήσουν γέφυρες επικοινωνίας μαζί του και αυτό συνδέεται και με το νέο σκηνικό, το οποίο στήνεται στην ευρύτερη περιοχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της Ουάσινγκτον και τον ενθουσιασμό που δημιουργείται με «τις νέες αμερικανικές προσεγγίσεις» σε σχέση με την Κύπρο, στη Λευκωσία δεν κρύβουν κατά βάθος την ανησυχία τους για την πορεία των συζητήσεων ΗΠΑ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.   Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έχει ήδη διαμηνύσει πως είναι έτοιμη για σκληρό παζάρι και είναι προφανές πως οι Αμερικανοί, για να εξασφαλίσουν αυτό που επιδιώκουν, είναι έτοιμοι να δώσουν ανταλλάγματα. Ποια θα είναι αυτά τα ανταλλάγματα; Προ δεκαετίας, αυτά αφορούσαν και την Κύπρο. Αν και έχουν αλλάξει το σκηνικό και τα δεδομένα, ωστόσο διαπιστώνεται μια ανησυχία.  
Πηγή: Φιλελεύθερος  http://www.philenews.com