“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Μπαρμπαρός: Αποχωρεί από ΑΟΖ και πάει Καστελλόριζο

Παιχνίδια στη βάση ακυβερνησίας που ενδεχομένως να προκύψει στην Ελλάδα παίζουν οι Τούρκοι. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δεν θ' ανανεωθεί η παράνομη ΝΑVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros θα βάλει πλώρη για το Καστελλόριζο  αμφισβητώντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, συνεπεία της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Αυτή τη χρονική συγκυρία, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι για να οδηγήσουν το  ερευνητικό σκάφος Barbaros στο Καστελλόριζο, αμφισβητώντας, μετά τα Κυπριακά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Με νέα NAVTEX μάλιστα δέσμευσαν από την 1η μέχρι τις 10 Ιανουαρίου μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για διεξαγωγή ανθυποβρυχιακής άσκησης. 
Ξένοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι  παρά το γεγονός ότι πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο η Τουρκία να ενοχλήσει την Ελλάδα στην περιοχή του Καστελόριζου, λόγω του απρόβλεπτου Ερτογάν δεν το αποκλείουν.
Η Τουρκία άλλωστε αμφισβητεί συνολικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα δυτικά του νησιού και στην περιοχή όπου τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Ενδεικτικός είναι και ο χάρτης με τα Τουρκικά οικόπεδα όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2012.
Επίσης σχεδόν καθημερινά διαρρέουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αλλά και εφημερίδες ότι η Τουρκία δεν θ' ανανεώσει την παράνομη NAVTEX στη Κυπριακή ΑΟΖ και θα πάρει το Barbaros παρουσιάζοντα μάλιστα την κίνηση αυτή και ως ένδειξη καλής θέλησης ή υποχώρησης, ζητώντας παράλληλα από την Ε/Κυπριακή πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Λευκωσία, βρίσκεται σε στάση αναμονής μέχρι την 30η Δεκεμβρίου που λήγει η παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή τότε θ' αναλυθούν και αξιολογηθούν τα δεδομένα.