“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Εκοιμήθη ο ασκητής μοναχός Στέφανος ο Καυσοκαλυβίτης - Διαψεύδεται η είδηση για "άφθαρτο σώμα"

Σε ηλικία 74 ετών κι έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στον Κύριο επί 45 περίπου έτη εκοιμήθη ο μοναχός Στέφανος ο Καυσοκαλύβιτης, η κηδεία του οποίου έγινε προ εβδομάδος.
Ενα περίπου μήνα δεν είχε δώσει σημεία ζωής, και μετά από αναζήτηση από μοναχούς βρέθηκε τελικά νεκρός.
Ο μοναχός Στέφανος ήταν ο πιο ασκητικός από τους μοναχούς στην Σκήτη των Καυσοκαλυβίων ενώ ζούσε στην Καλύβη των Τριών Ιεραρχών. Η ασκητική ζωή του αποτελεί παράδειγμα. Όπως είπε στο ΑΓΙΟΡΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ο γνωστός λόγιος Γέροντας των Καυσοκαλυβίων, Μοναχός Πατάπιος: «Στην Καλύβη του δεν υπήρχε ούτε καν στρώμα και κανένα αντικείμενο αξίας».
Πάντως, παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν και κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, το άψυχο σώμα του μοναχού Στεφάνου είχε φθορά ενώ και η οσμή ήταν έντονη. Οπως τονίζει μάλιστα ο Μοναχός Πατάπιος: «Για το λόγο αυτό η κηδεία έγινε στην αυλή της Καλύβης του και όχι στο Κοιμητήριο της Σκήτης όπως συνηθίζεται. Βέβαια, διατηρούσε την ευκαμψία του σώματός του, όπως όλα τα σώματα των Αγιορειτών Μοναχών εδώ και αιώνες».
Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ επικοινώνησε και με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους, Αριστείδη Κασμίρογλου, που επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του Μοναχού και είπε συγκεκριμένα: «Ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Μοναχού Στεφάνου και παράλληλα οι αστυνομικοί που πήγαν στην Καλύβη πρόσεξαν πως η αποσύνθεση δεν είχε προχωρήσει πολύ λόγω του σφοδρού ψύχους αφού τα τζάμια στα παράθυρα ήταν σπασμένα». agioritikovima.gr