“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η Τουρκία μπαίνει στην γωνία από την Δύση και η Άγκυρα βλέπει... ισραηλινό δάκτυλο

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Ολοένα και σε δυσχερέστερη θέση εισέρχεται η Τουρκία διεθνώς  για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου με αφορμή την υπόθεση των σκίτσων αλλά και τις δηλώσεις της ηγεσίας της - σε όλα τα επίπεδα- με τα ''ναι μεν αλλά'' για τις δολοφονίες στο Παρίσι. Η αρνητική αυτή κατάσταση έχει γίνει αντιληπτή από την Άγκυρα η οποία με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας και τους πιο ακραίους και συντηρητικούς από τον μουσουλμανικό κόσμο, προσπαθεί να αντιδράσει ενισχύοντας όμως την βολική συνομωσιολογία ...αποδίδοντας τα πάντα σε ..δάκτυλο του Ισραήλ! 

Τα 4 καρφιά 

1). Το πρώτο - σε αυτή την φάση - χτύπημα είναι το Ψήφισμα που υιοθέτησε την περασμένη βδομάδα (15.01) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την απουσία ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Πέραν των πρώτων επισήμων αναφορών, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, κ. Kati Piri, προχώρησε σε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες της ΕΕ ως υποψήφια χώρα. Η κ. Piri κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην ελευθερία του Τύπου ενώ πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις εναντίων της εφημερίδας Cumhuriyet θα συζητηθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την Τρίτη.

2). Μια άλλη επίκριση κατά της Τουρκίας ήλθε από, την Ιταλία , ο Πρωθυπουργός της οποίας χαρακτήρισε ''περίεργη'' την παρουσία του κ Νταβούτογλου στην πορεία στο Παρίσι, λόγω των αντιφατικών δηλώσεων των Τουρκων. Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τα σχόλια ''απαράδεκτα'' και απαίτησε εξηγήσεις ενώ προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αντίποινα  από την Τουρκία η οποία ετοιμάζεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση. 

3). Η πιο πρόσφατη είναι η βολή που ήρθε από την Ισπανία: Συγκεκριμένα η Μαδρίτη έβαλε στο ράφι τη ''Συμμαχία των Πολιτισμών'', που ήταν ένα σχέδιο στο οποίο ο τότε ΠρωθυπουργόςErdogan (που το είχε συμφωνήσει με τον τότε Ισπανό ομόλογό του , Zapatero) απέδιδε μεγάλη σημασία και θα ενοχληθεί τώρα που αυτό παγώνει. Τώρα η Ισπανική Κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι «έχει χάσει τη σημασία της», έδωσε την οδηγία να μην αποδίδεται σημασία στη Συμμαχία αυτή. Λέγεται πως το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) αντιτίθεται στη Συμμαχία αυτή και τονίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος αυτού είναι άκρως ενοχλημένοι από τα τρομοκρατικά γεγονότα, που εντάθηκαν τον τελευταίο καιρό και λένε πως θα είναι λάθος, σε μία τέτοια περίοδο, να γίνεται λόγος για Συμμαχία Πολιτισμών. 

4). Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Λέγεται ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός κ. Mariano Rajoy, δεν θελει αυτή την περιοδο να ταυτιστεί με την Τουρκία. Έτσι ''δυσκολεύεται'' στον καθορισμό ημερομηνίας, όσον αφορά στη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας από το 2009 και ότι ο κ. Rajoy, λόγω εκλογικής περιόδου, για να μπορέσει να αφιερώσει χρόνο στους εκλογείς του, επιθυμεί να ακυρώσει την εν λόγω Σύνοδο Κορυφής. 

•Η τουρκική αντίδραση 
•O Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου επέκρινε την εκστρατεία που όπως υποστήριξε, έχει οργανωθεί με στόχο την Τουρκία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, και υποστήριξε ότι όταν ζήτησε από Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβεβαιώσουν παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς τους, και ότι οι ίδιοι, δήθεν, δεν κατάφεραν να δώσουν καμία απάντηση. 
•Ο κ. Νταβούτογλου, επικαλέστηκε πως κυκλοφορούν στην Τουρκία, εφημερίδες με διαφορετικές απόψεις ενώ οι τέσσερις από τις πέντε εφημερίδες με την υψηλότερη κυκλοφορία είναι καθαρά αντιπολιτευτικές.
•Από κοντά και ο υπουργός ΕΕ κ Βολκάν Μποζκίρ, που είπε από τη Βιέννη:«Υπάρχουν 280 τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες με τιράζ 5 εκατ. φύλλα. Είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι σε μία τέτοια χώρα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Θα πράξουμε τα δέοντα». 

Ακόμα ο κ. Νταβούτογλου επέκρινε ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως τα αμερικανικά New York Times και την Washington Post, για τη δημοσίευση απερίσκεπτα άρθρων σχετικά με την υπόθεση απαγωγής Τούρκων διπλωματών από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), τα οποία όμως δεν έπραξαν το ίδιο όταν δικοί τους συμπολίτες, 

''Φταίει το Ισραήλ''...

Είπε επίσης - και αυτό έχει την σημασία του στην ενίσχυση της συνομωσιολογίας - ότι η διεθνής στάση απέναντι στην Τουρκία άλλαξε το 2010, όταν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε κριτική στον κ. Shimon Perez στο Νταβός, και ότι έκτοτε άρχισε να κλιμακώνεται η εκστρατεία κατά της Τουρκίας. 

Σε άλλες δηλώσεις ο κ Νταβούτογλου, είπε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τις προσβολές προς τον Προφήτη Μωάμεθ.''Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή βίας, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί όταν γίνονται προσβολές προς τον Μεγάλο Προφήτη. Δυστυχώς κάποιοι προσπάθησαν να τυπώσουν αυτές τις γελοιογραφίες προδίδοντας την θρησκευτική κληρονομιά της Τουρκίας και η αξ. αντιπολίτευση τους υπερασπίζεται'', δήλωσε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα που αισθάνεται την πίεση από την Ευρώπη - προσπαθεί να αντεπιτεθεί και απειλεί ότι θα επιστρέψει με διπλωματική διακοίνωση. την τελευταία Έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, καθώς φαίνεται - όπως υποστηρίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός - ότι έπεσε στην παγίδα της οργανωμένης εκστρατείας κατά της Τουρκίας. Η Έκθεση, η οποία εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία για την ειρήνη στο κουρδικό, αγνόησε, λέει, την απειλή του Κινήματος του ιμάμη Γκιουλέν, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού θα πρέπει να επιστραφεί...

•Τον τόνο δίνει ο Ερντογάν
''Πρόκειται για ένα έντυπο που είναι πασίγνωστο για τις προκλητικές δημοσιεύσεις του εναντίον των μουσουλμάνων, των χριστιανών, εναντίον ολόκληρου του κόσμου (...) αυτό δεν ονομάζεται ελευθερία, αυτό ονομάζεται “σπέρνω τον τρόμο” καταπατώντας την ελευθερία των άλλων» δήλωσε ο Κ. Ερντογάν στην Άγκυρα. ''Δεν μπορεί να έχει ελευθερία χωρίς κανένα όριο'' σημείωσε.
•Βάση για όλα αυτά ειναι η ίδια η τοποθετηση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν : Μόλις άσκησε δριμεία κριτική  εναντίον της ''προκλητικής'' γελοιογραφίας του προφήτη Μωάμεθ, την οποία δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εφημερίδα ''Σαρλί Εμπντό'': ''Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις επιθέσεις που διαπράττονται εναντίον του Ισλάμ και που κρύβονται πίσω από την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας στη Γαλλία'' είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. ''Παρά τις προσπάθειές μας να το προλάβουμε, καταβάλλονται προσπάθειες να αρχίσει μία σύγκρουση πολιτισμών''.

www.onalert.gr