“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία του Eurogroup

Της Νίκης Ζορμπά
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαραθώνια ξεπερνώντας τις 12 ώρες διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, "πέταξε" το γάντι στους βουλευτές του ζητώντας: "Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ".  

Επ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός πρότεινε να γίνει ψηφοφορία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να καταγραφούν οι δυνάμεις αυτών που διαφωνούν με τη συμφωνία.  


Κάλπη δε στήθηκε αλλά η συμφωνία του Eurogroup εγκρίθηκε δια της ανατάσεως της χειρός, από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν ωστόσο και βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία. Σε αυτούς δε φέρεται να συγκαταλέγεται πάντως ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος κατά πληροφορίες δεν ψήφισε ούτε υπέρ ούτε κατά.

Οι τοποθετήσεις

Στις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, "αντίβαρο" αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ευ. Τσακαλώτου.

Κατά πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς, επεσήμανε: "Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Eurogroup και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρίξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό".

Στην παρέμβασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, από πλευράς του άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, ενώ διαφώνησε και με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

"Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα", φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε: "Διαφωνώ εντόνως και έχω πολύ ισχυρές επιφυλάξεις για όλο αυτό το πράγμα που πάμε να κάνουμε. Αυτή δεν είναι μια καλή συμφωνία". Τάδε έφη υπουργός της Κυβέρνησης και εμβληματικό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ραντεβού για περισσότερα, στην εξ αναβολής συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. 

Αλλά όχι μόνον εκεί. Η εσωκομματική μάχη θα συνεχιστεί και αύριο οπότε και συνεδριάζει το έτερο "ηχηρό" όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία. Η συνεδρίαση της ΠΓ ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αλλά επείγουσες συναντήσεις του Πρωθυπουργού (Ν. Βαλαβάνη, Π. Καμμένος και Στ. Κοντονής) υπαγόρευσαν την ανάγκη αναβολής της συνεδρίασης.

Τα δύσκολα βέβαια για το κυβερνών κόμμα, θα συνεχιστούν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και το Σαββατοκύριακο, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, για την οποία επέμειναν -κυριώτατα- στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας. 

Πρέπει και να κυβερνάμε

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες κυβερνητικών πηγών, οΠρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο του κόμματός του,  αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Παράλληλα έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στο τι ακριβώς κατάφερε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση:

*Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
*Απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
*Ενδιάμεση συμφωνία, 4μηνης διάρκειας, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
*Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης
*Τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
*Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους, η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που "πατάνε" στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Έχει γίνει ένα βήμα, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να "χτίσει" αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το "ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες".

Μάχη, όχι πόλεμος

Το μασάζ εις διαφωνούντες έχει ήδη ξεκινήσει από το Μαξίμου, με βασικό επιχείρημα: Η μάχη ξεκινά τώρα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, κάναμε ένα πρώτο βήμα που κρατά τη χώρα όρθια και για πρώτη φορά εισάγει στον διάλογο με τους Θεσμούς ουκ ολίγα και σημαντικά στοιχεία από το πρόγραμμά μας. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση, ήταν ασφυκτικά τα περιθώρια και άλλα παρεμφερή που εκστομίζονται προφορικώς τε και γραπτώς από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη προς βελτίωση των άγριων καιρικών φαινομένων που ξεσπούν πάνω από την Κουμουνδούρου κυρίως και (συνακολούθως) και το Μαξίμου. 

Εν αρχή ην ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος είναι μεν υπουργός της Κυβέρνησης αλλά παράλληλα και ταυτοχρόνως, είναι και επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκούντως ισχυρά αριστερά ανακλαστικά. 

Ο ίδιος εμφανίζεται βαθύτατα προβληματισμένος από όσα έχουν συμφωνηθεί δια της λίστας Βαρουφάκη με τους εταίρους, γεγονός που δεν κρύβει στους συνομιλητές του. 

Εκτιμά μάλιστα πως οι διατυπώσεις των μέτρων-μεταρρυθμίσεων στη λίστα είναι επικινδύνως ασαφείς και δη κατά τέτοιο τρόπο που να αποβούν εις βάρος ημών και υπέρ δανειστών. Ο ίδιος εμφανίζεται παράλληλα άκρως δυσαρεστημένος και για ζητήματα της λίστας Βαρουφάκη που αφορούν τα του οίκου του, όπως π.χ οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτά και άλλα θα συζητώνται σήμερα και το Σαββατοκύριακο στους κόλπους της Κουμουνδούρου, όπου όχι μόνον ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και πολιτικοί του φίλοι και ακολουθητές, αναμένεται να επαναλάβουν την κριτική και τα αιτήματα που διατύπωσαν σε θυελλώδεις συνεδριάσεις της πολιτικής Γραμματείας της περασμένης εβδομάδας: Να γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα.

Μήνυμα Τσίπρα με το βλέμμα στο εσωτερικό

Ο Πρωθυπουργός χθες συνάντησε τον Μίκη Θεοδωράκη αναζητώντας ένα ισχυρό σύμβολο στήριξης απέναντι στην πολιτική "ζημιά" που προκάλεσε καταρχήν στον ίδιο η ιδιαίτερα σκληρή δήλωση του Μανώλη Γλέζου. 

Όσα διέρρευσαν από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ότι είπε στον κ. Θεοδωράκη είναι προφανές ότι αποτελούν μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του. Απηχούν άλλωστε το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου για να στηρίξει τη στρατηγική της συνθηκολόγησης την οποία επέλεξε να ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 

"Ως παλιός πολεμιστής ξέρεις πως η μάχη χρειάζεται στρατηγική και μυαλό. Δεν μπορείς να πας να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου, πρέπει να κάνεις ελιγμούς", είπε ο κ. Τσίπρας στο μουσικοσυνθέτη και παράλληλα στους διαφωνούντες του κόμματός του. 

Όχι κύρωση

Στο μεταξύ, το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία που σύναψε με τους δανειστές η Κυβέρνηση. 

Αυτό προέκυψε μετά από σχετική ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους υπουργός, στο περιθώριο του κυβερνητικού Συμβουλίου. 

"Ας περάσει πρώτα από τα υπόλοιπα κοινοβούλια και ύστερα βλέπουμε αν θα έρθει ή δεν θα έρθει και στο δικό μας" ήταν η χαρακτηριστική του φράση. 

Άλλο υπουργικό στέλεχος πάντως, εξηγούσε χθες στο Capital.gr πως " η συμφωνία δεν είναι απαραίτητο να έρθει. Θα το δούμε. Η παράταση πάντως δεν γίνεται να μην περάσει από τη Βουλή. Αυτή πρέπει να κυρωθεί κανονικά από το ελληνικό κοινοβούλιο".

Πηγή:www.capital.gr