“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΡΩΣΙΑ: ΕΝΑ GREXIT ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ είναι αναπόφευκτη, πιστεύουν πολλοί Ρώσοι ειδικοί
Αυτό το σενάριο θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δύσκολα θα είναι μια καταστροφή, είτε για την Ελλάδα ή την ευρωζώνη, αλλά ίσως αναζωογονήσει τις οικονομίες των χωρών αυτών.
Η Αθήνα βρίσκεται σε δύσκολες συνομιλίες με τους πιστωτές για τη διευθέτηση της κατάστασης του χρέους της και του ξεπαγώματος του προγράμματος διάσωσής της. Η Ελλάδα έλαβε € 240 δισεκατομμύρια από τους διεθνείς δανειστές στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων βοήθειας μετά το 2010 και το χρέος της έχει υπερβεί τα € 320 δισεκατομμύρια. Φέτος, έγινε επιτέλους σαφές ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Οι διεθνείς δανειστές θέλουν η Ελλάδα να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας αξίας περίπου € 2 δισεκατομμυρίων ετησίως ή περίπου 0,5-1% του ΑΕΠ. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές που περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες διεξήχθησαν στις 13 με 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, σε τεχνικό επίπεδο, δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.
«Εάν η Ελλάδα βγει πραγματικά από τη ζώνη του ευρώ, αυτό δεν θα προκαλέσει ούτε τη διάλυση του ευρωπαϊκού νομίσματος, ούτε την κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, το ευρώ σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί», ανέφερε στη δικτυακή πύλη Free Press ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου ουκρανικών και λευκορωσικών Σπουδών της Μόσχας Bogdan Bezpalko.
«Η κόκκινη γραμμή είναι κάπου κοντά και ενδεχομένως, αυτό είναι ένα θέμα μηνών, αλλά θα ήταν καλύτερα εδώ και καιρό να κηρυχθεί η χρεοκοπια», είπε στο TASS ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών της ρωσικής προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) Σεργκέι Khestanov.
«Από οικονομική άποψη, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να υπάρξει χωρίς ξένη βοήθεια ήδη πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, έχει σαμποτάρει τις μεταρρυθμίσεις που συνιστώνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και οι πιστωτές δεν θέλουν πλέον να ρίχνουν χρήματα, χωρίς την ελπίδα να εξοφληθεί το χρέος. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί επ ‘άπειρον», είπε ο ειδικός.
Αλλά η κατάσταση με το χρόνο της πιθανής εξόδου της Ελλάδας είναι απρόβλεπτη, διότι η ΕΕ έχει από καιρό κάνει υπομονή και τώρα κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την πιθανή χρεοκοπία στην Ελλάδα.
Μια στάση πληρωμών ενδεχομένως να είναι το μικρότερο κακό για την Ελλάδα από ότι η τρέχουσα κατάσταση, είπε ο Khestanov. Η εισαγωγή της ελληνικής δραχμής και η επακόλουθη υποτίμησή της θα μειώσει την τιμή των αγαθών στην Ελλάδα και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά, είπε ο εμπειρογνώμονας.
«Αυτό το σενάριο δεν θα ήταν καταστροφικό για τις χώρες της ευρωζώνης επίσης, επειδή η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της οικονομίας της ΕΕ. Ακόμη και αν η Ελλάδα αρνηθεί πλήρως να εξοφλήσει τα χρέη, οι απώλειες της Γερμανίας θα ανέλθουν σε 2,37% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων. Αυτό είναι ένα δυσάρεστο πράγμα, αλλά όχι μοιραίο. Εκτός αυτού, εάν το ευρώ υποτιμηθεί σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα δώσει μεγάλη υποστήριξη στις εξαγωγικές χώρες που περιλαμβάνουν τη Γερμανία», πρόσθεσε.
Επίσης, η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα διδακτικό μάθημα για άλλες χώρες. Στον τελικό λογαριασμό, θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές, εάν η χρεοκοπία κηρύσσονταν το συντομότερο δυνατό, είπε ο ειδικός.
Η επιλογή της αθέτησης της Ελλάδας και της εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ είναι αρκετά πραγματική, καθώς τα χρέη της είναι πολύ βαριά για να εξυπηρετηθούν, είπε ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Ιγκόρ Νικολάγιεφ στο TASS.
«Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες θα είναι αρνητικές τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Αλλά στρατηγικά, αυτό δεν είναι καταστροφικό και αντίθετα, μπορεί να είναι χρήσιμο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες τώρα αναπτύσσονται, ιδιαίτερα οι οικονομίες από τις πρωτοπόρες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία».
«Για την Ελλάδα, είναι, φυσικά, γεμάτο με σοβαρές αναταραχές και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά στρατηγικά θα την ωφελήσει», είπε.
Άλλωστε, «θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο, το οποίο θα βελτιώσει την οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», κατέληξε.
Μετάφραση-απόδοση: Ι.Γκορ. αποκλειστικά για το Hellasforce