“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

To Kρεμλίνο βάζει Πυρηνικά όπλα στη Κριμαία

Το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στην Κριμαία είναι ανοιχτό, δηλώνει επίσημα το Κρεμλίνο.
Ενδεικτική των αυξανόμενων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του ουκρανικού εμφυλίου, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προειδοποίηση της Μόσχας στη Δύση, ύστερα από σειρά μέτρων για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης.
«Η Ρωσία προφανώς διατηρεί το δικαίωμα, εάν το κρίνει αναγκαίο, να αναπτύξει τα πυρηνικά της στον εθνικό της χώρο, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας», δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών στο υπουργείο Εξωτερικών. Τμήμα του ουκρανικού κράτους από το 1991, η Κριμαία εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία ύστερα από το δημοψήφισμα του 2014. Τόσο η κυβέρνηση του Κιέβου όσο και η Δύση μιλούν για «προσάρτηση» και αξιώνουν την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία. Πρόσφατα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, δήλωσε ότι εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη χερσόνησο θα αποτελέσει παραβίαση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και ζήτησε διεθνή παρέμβαση. Απαντώντας στο Κίεβο, ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ κατηγόρησε τη Δύση και τις ΗΠΑ για επιθετικές κινήσεις κατά της Ρωσίας, συνδέοντας το ενδεχόμενο εγκατάστασης ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Κριμαία με τα αμερικανικά σχέδια για αντιπυραυλική ασπίδα στα δυτικά σύνορα της χώρας του. «Ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη στρατηγική σταθερότητα, το σπουδαιότερο είναι η δημιουργία της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουσιαστικά κατάργησαν τη συμφωνία για έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη και εμποδίζουν την περαιτέρω μείωση των πυρηνικών όπλων. Στο μεταξύ, οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών των ρωσόφωνων αυτονομιστών αναζωπυρώθηκαν χθες στην Ανατολική Ουκρανία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δεύτερη εκεχειρία, που συνομολογήθηκε στο Μινσκ στις 12/2, ύστερα από παρέμβαση Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, Στεπάν Πολτόρακ, δήλωσε ότι ο κυβερνητικός στρατός αναχαίτισε προσπάθεια προώθησης των αυτονομιστών κοντά στη Μαργκίνκα, δυτικά της πόλης Ντονέτσκ, προπυργίου των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Αντίθετα, εκπρόσωποι της αυτόκλητης και μη αναγνωρισμένης διεθνώς «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» ισχυρίστηκαν πως ο κυβερνητικός στρατός ήρξατο χειρών αδίκων, παραβιάζοντας 32 φορές μέσα σε ένα 24ωρο την εκεχειρία, με βομβαρδισμούς θέσεων ανταρτών και κατοικημένων περιοχών του Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Κονόνοφ, εκ των στρατιωτικών διοικητών των αυτονομιστών, 15 ρωσόφωνοι έχασαν τη ζωή τους. Στη Μόσχα, η ρωσική εξεταστική επιτροπή που διερευνά τη συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλιο του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα ατόμου που εμφανίζεται ως μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση. Πρόκειται για τον Εβγκένι Αγκάποφ, ο οποίος, σύμφωνα με τη ρωσική επιτροπή, είναι μηχανικός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, πέρασε αυτοβούλως τα σύνορα με τη Ρωσία και προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με τις ρωσικές ανακριτικές αρχές. Ο Αγκάποφ φέρεται να έχει καταθέσει επιβαρυντικά στοιχεία, που υποδηλώνουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη διάρκεια συγκρούσεων. Η κατάρριψη του αεροσκάφους στοίχισε τη ζωή 298 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων Ολλανδοί. Η Ολλανδία διεξάγει δική της έρευνα.

kathimerini.gr