“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Στο ευρώ η χώρα, στον αέρα ο Τσίπρας

Στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας καταγράφεται μια πρωτόγνωρη κατάσταση. 
Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου 2015, η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε στους Ευρωπαίους το πρώτο σήμα παραμονής της χώρας στο ευρώ και, ταυτόχρονα, μια ισχυρή μειοψηφία έστειλε σήμα στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνησή του είναι μετέωρη. Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν χωρίς καμιά απώλεια τα πρώτα νομοσχέδια της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση, τα οποία όμως καταψηφίστηκαν από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα. Πολιτικά έχει χάσει τη Δεδηλωμένη και μπορεί να παραμείνει στη θέση της ως κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον κανένας επί του παρόντος δεν επιθυμεί την πτώση της. Ούτε τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία παραμονής στην ευρωζώνη, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΟΧΙ, για να μην κατηγορηθούν ότι έριξαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια ιδιόμορφη κατάσταση, για μια ισορροπία τρόμου, η οποία δεν μπορεί να διατηρηθεί πολύ. Αναμένεται να λήξει σε λίγες μέρες, όταν η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ορισμένα ακόμη προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν να ψηφίζουν νομοσχέδια, τα οποία θα καταψηφίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Δεν έχει πολλές οδούς διαφυγής. Οι εκλογές θα γίνουν μονόδρομος. Εκλογές, όμως, στις οποίες θα οδηγηθεί με το κόμμα διχασμένο (ήδη πάνω από τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί κατά στης συμφωνίας) και σχεδόν το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας απέναντί του.

Το πρώτο Μνημόνιο (2010) αποδεκάτισε το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο (2011) τη ΝΔ. Το τρίτο (2015) διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται. Και το μόνο που απομένει να φανεί είναι το μέγεθος των απωλειών στις εκλογές που έρχονται.

Γιώργος Καρελιάς
www.logiastarata.gr