“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ…

Φωτο facebook Samantha Cristoforetti
One of my favorite views, when water embraces land in a soft pink glow. (μια από τις αγαπημένες μου εικόνες είναι, όταν το νερό της θάλασσας  αγκαλιάζει τη γη σε μια  απαλή ροζ λάμψη) λέει η Samantha Cristoforetti
Και εμείς τώρα μέσα στο ΠΑΣΧΑ του Καλοκαιριού και πάντα ψέλνουμε στα Μεγαλυνάρια του Παρακλητικού Κανόνος της  Υπεραγίας Θεοτόκου: «Την υψηλοτέραν των ουρανών και καθαρωτέραν λαμπηδόνων ηλιακών,την λυτρωσαμένην ημάς εκ της κατάρας, την Δέσποινα του κόσμου, ύμνοις τιμήσωμεν…»

ΠΟΙΟΣ φωτίζει το στερέωμα της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

Στην καρδία του Όρθρου , στο πέρασμα μας από το σκοτάδι της νύκτας στο φως της ημέρας ακούγεται από την Ωραία Πύλη η ιερή προτροπή «Την Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός εν ύμνοις τιμώντες μεγαλύνωμεν». Ο κληρικός στρέφεται και υποκλίνεται στην Εικόνα της Παναγίας γιατί αυτή είναι η ¨πύλη η ανατολόβλεπτος εξ ης η της ζωής ανατολή¨. Μοναδική πύλη όπου ανατέλλει ¨το ΦΩΣ της Γνώσεως¨ http://apfilipposgrammatikous.blogspot.gr

Μέσα στις τόσες ΠΑΝΑΓΙΕΣ που είναι διασκορπισμένες στην Ελληνική Ορθόδοξη ενδοχώρα μας οικονόμησε η Πρόνοια του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ να υπάρχει και ΠΑΝΑΓΙΑ η ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ.

Να τι μας λέει ο Άγιος των Γραμμάτων μας κυρ. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης…

"Επάνω εις έναν βράχο του ανατολικού Πηλίου, κάτωθεν του χωρίου Λαμπινού και σιμά εις το πέλαγος είναι κτισμένο το μονύδριον της Παναγίας της Λαμπηδόνας μαστιζόμενον από θύελλας και λαίλαπας,... νανουριζόμενον από τα άσματα τα οποία ο άνεμος έψαλλε δι'αυτό.... Ολόγυρα εις τους τοίχους του ναίσκου, υψηλά άνω των υπερθύρων και υπό τα γείσα της στέγης, υπάρχουν ωραία μικρά πινάκια παλαιών χρόνων...όλα χρωματιστά, γαλάζια και υποπράσινα και κιτρινωπά και λευκά, με κλαδάκια και λουλούδια... στίλβοντα εις τον ήλιον, χάρμα οφθαλμών, κειμήλια υψηλά κείμενα, στερεά βαλμένα εις τας κόγχας των, λείψανα παλαιών χρόνων και καιρών."  Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημά του "Η Γλυκοφιλούσα".


Φώτο από Εξωραιστικος Πολιτιστικος Συλλογος Λαμπινους Η Λαμπηδωνα Μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Σε μια φυσική αγκαλιά του Ανατολικού Πηλίου, κάτω από το χωριό Λαμπινού και δίπλα σχεδόν στη θάλασσα μέσα σε πολύ ωραίο και ησυχαστικό περιβάλλον από καστανιές, πλατάνια, δάφνες, μυρτιές, άγριες ροδιές και πολλές ελιές, βρίσκεται το ταπεινό μοναστηράκι της Παναγίας της Λαμπηδόνας.

Αγναντεύει απέναντι το αγιώνυμον όρος του Αθωνος σαν να αντλεί από τις εκεί προσευχές των πτηνών της ερήμου δύναμη, για να στέκει ακόμη ορθό εις πείσμα του πανδαμάτορος χρόνου που ζητά να το αφανίσει.

Από τα λιθανάγλυφα του γλύπτη Μίλιου Ζηπανιώτη που βρίσκονται στα υπέρθυρα της δυτικής και νότιας εισόδου του καθολικού, μαθαίνουμε ότι ο ναός κτίστηκε στα 1796 από τον λαϊκό αρχιτέκτονα Δήμο Ζηπανιώτη, με έξοδα του πρώτου αρματωλού του Πηλίου Στέργιου Μπασδέκη, ηγουμενεύοντος Ιγνατίου ιερομονάχου και Δανιήλ ιερομονάχου.

Σε μία κρήνη, όμως, της αυλής υπάρχει επιγραφή με ημερομηνία 1780 που σημαίνει ότι -μάλλον- προϋπήρχαν άλλα κτίσματα παλαιότερα.

Για το κτίσιμο του μοναστηριού, υπάρχει μία ωραία τοπική παράδοση.

Μία νύχτα ένα καράβι κουρσάρικο πάλευε με τα κύματα, κοντά στις ανατολικές ακτές του Πηλίου. Το καράβι κινδύνευε να διαλυθεί πάνω στους βράχους. Ο καπετάνιος παρακάλεσε την Παναγία να τον σώσει κι' εκείνος θα έκτιζε μια εκκλησία εκεί που θα έπεφτε η μπάλα του κανονιού του. Τότε φάνηκε μία λάμψη, μία λαμπηδόνα, που τον οδήγησε στο μικρό λιμάνι κάτω από το μοναστήρι και εκείνος έριξε μία κανονιά και στη θέση που έπεσε η μπάλα, στη ρίζα μιας ελιάς, έκτισε το ναό της Παναγίας. Μέχρι σήμερα, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι από τη μπάλα αυτή, στο Ιερό Βήμα της εκκλησίας. Το μονύδριο της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΛΑΜΠΗΔΟΝΑΣ εορτάζει στα ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ της Μετάστασης της ΠΑΝΑΓΙΑΣ δηλ. στις 23 Αυγούστου.
Εξωραιστικος Πολιτιστικος Συλλογος Λαμπινους Η Λαμπηδωνα. Μη κερδοσκοπικός οργανισμός

Τελικά η πατρίδα μας η Ελλάδα παρ όλα τα διαχρονικά δεινά που υφίσταται θα παραμείνει η ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ του Παγκόσμιου Πολιτισμικού Γίγνεσθαι για να τροχιοδρομεί την ανθρωπότητα στον ασφαλή διάδρομο της ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ Παράδοσης…

Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν καθημερινά στα κάτασπρα και παστρικά εκκλησάκια της και μοναστήρια αντηχεί…

«Την υψηλοτέραν των ουρανών και καθαρωτέραν λαμπηδόνων ηλιακών,..»

Και το ορθρινό

«Την Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός εν ύμνοις τιμώντες μεγαλύνωμεν».

Στώμεν καλώς αδελφοί, στώμεν μετα φόβου… εδώ υπάρχει πολύ ΦΩΣ για αυτό πλακώσανε όλα τα σκοτάδια του αιώνος του απατεώνος.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Υ.Γ το αφιερώνω στην Demetra Dmntl  και στους Liudmila Brotman Stefanos Koutsopoulos