“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΝΑΤΟ: Επιμένει με τη Γεωργία εξοργίζοντας τη Ρωσία

«Ισχυρό και αξιόπιστο πυλώνα της κοινής μας ασφάλειας» χαρακτήρισε τη Γεωργία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μαζί με τον πρόεδρο της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι.
Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης τη Γεωργία για την σοβαρή συμμετοχή της στην επιχείρηση Resolute Support, στο Αφγανιστάν. Επίσης, χαιρέτισε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η χώρα, η οποία «αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή και όχι μόνο».

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της συμμαχίας, οι προσπάθειες της Γεωργίας δείχνουν την δέσμευση της χώρας αυτής να καταστεί μέλος της ευρωατλαντικής οικογένειας και βοηθούν στην προετοιμασία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Η ευρωατλαντική πορεία προϋποθέτει αποφασιστική προσπάθεια και πραγματικές αλλαγές. Το ΝΑΤΟ όμως εξακολουθεί να στηρίζει τη Γεωργία», τόνισε ο Στόλντενμπεργκ.
Παράλληλα, ο Στόλντενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αναμιχθεί στα εσωτερικά της Γεωργίας, μέσω της αναγνώρισης της Νότιας Οσετίας. «Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων της συνόρων», είπε.
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γεωργίας, ο Στόλντενμπεργκ εγκαινίασε το κοινό κέντρο εκπαίδευσης και αξιολόγησης ΝΑΤΟ-Γεωργίας, στο οποίο θα συνεκπαιδεύονται οι γεωργιανές με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Η δημιουργία του εν λόγω κέντρου αποτελεί κόκκινο πανί για τη Ρωσία, που θεωρεί πως αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διείσδυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Καυκάσου.
Ο Στόλντενμπεργκ δήλωσε πως η δημιουργία του κέντρου δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά θα ενισχύσει την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Είπε ακόμα πως με τη χρήση του κέντρου θα ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των γεωργιανών, με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. www.defence-point.gr