“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΑΞΟΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Έκδηλη ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η είδηση ότι στις 26 Αύγουστου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, θα συναντηθεί στην Μόσχα με τον πρόεδρο της Αιγύπτιου, Αμπντούλφετάχ Ελ Σίσυ, τον οποίο η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει παράνομο δικτάτορα, αλλά και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα τον δεύτερο. Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και η οικονομική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ιορδανίας και Ρωσίας.

Οι συναντήσεις των τριών ηγετών θα γίνουν στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Αεροδιαστημικής, «MAKS-2015» και το κύριο θέμα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα είναι οι εξελίξεις στην Συρία μετά και την συμφωνία του Ιντζιρλίκ μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, οι Τούρκοι άρχισαν τους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και στην Συρία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΡΚΚ με ένοπλες επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ σχεδιάζεται και χερσαία επιχείρηση μέσα στο συριακό έδαφος για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας. Ο Πούτιν προσκάλεσε και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Selman Bin Abduaziz, ο οποίος όμως δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση. Η συμμέτοχη όμως της Ιορδανίας δείχνει να έχει προκληθεί κάποιο ρήγμα στον άξονα Τουρκίας – Ιορδανίας – Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, κατά του συριακού καθεστώτος και αυτό με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου Πούτιν.

Το αμερικανοτουρκικό σχέδιο χερσαίας επιχείρησης στο συριακό έδαφος που θα ανάψει «φωτιές» σε όλη την περιοχή, έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν παρενέβη προσωπικά στον Ερντογάν και του συνέστησε να… συνεργαστεί με τον Μπασέρ Άσαντ, ενώ και από το Ιράν υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις που ψύχραναν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις των δυο χωρών .

Τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την προοπτική να προκληθεί μεγάλη ένταση εξ αιτίας της συμφωνίας του Ιντζιρλίκ, θα συζητήσει ο πρόεδρος Πούτιν και με τον Κινέζο συνάδελφο του σε επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα, στις 2 Σεπτεμβρίου, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις των εβδομήντα χρόνων από την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εκτός από το μεσανατολικό, ο Πούτιν σκοπεύει να υπογράψει με τους Κινέζους την δημιουργία του ενεργειακού αγωγού Altay, ένα κολοσσιαίο έργο με το οποίο θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Κίνα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr