“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ανησυχία της Άγκυρας για την επανεμφάνιση του σχεδίου του αγωγού «South Stream» από τον Β. Πούτιν

Ανησύχησε  «σιωπηλά» η Άγκυρα λόγω της ύπαρξης δημοσιεύματος το οποίο αναφέρει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν «ξεπάγωσε» το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» σε «βάρος» του αγωγού «Turk  Stream», αναφέρει ο ρωσικός τύπος.
Η «σιωπή» της Άγκυρας όμως  δεν κράτησε για πολύ. Πρόσφατα, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters,  την «μεταβίβαση»  στην Μόσχα ενός προσχεδίου  της συμφωνίας του αγωγού  φυσικού αερίου «Turk Stream». 
Ο λόγος  της έως τώρα «αδύναμης»  διαπραγματευτικής διαδικασίας από τουρκικής πλευράς , είχε να κάνει σύμφωνα με την  επίσημη εκδοχή της Άγκυρας, στην  μακρά πολιτική κρίση που σοβεί στην χώρα . Ο  Τούρκος Πρόεδρος αναγκάστηκε να σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση που θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι νέες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την  1 Νοεμβρίου  2015.
Πρόσφατα, δημοσίευμα των  ευρωπαϊκών ΜΜΕ  ανέφερε «με κρυφή χαρά»  ότι  ο αγωγός φυσικού αερίου  « Turk  Stream» «πέθανε χωρίς καν να γεννηθεί». Οι λόγοι για αυτόν τον «ξαφνικό θάνατο» είναι ποικίλοι αλλά  κανένας ακόμα   δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μετά όμως από τον Ρώσο πρόεδρο, τώρα  και ο Βούλγαρος  πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ άρχισε να ελπίζει  για την «μετενσάρκωση» του  αγωγού «South Stream».
Όλα αυτά την στιγμή που η Άγκυρα , αναμένει την κατασκευή του αγωγού «Turk Stream», και δεν  πρέπει να ξεχνάμε  την αδήριτη επιθυμία της Άγκυρας να διαπραγματευθεί με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τον αγωγό αυτόν . Αυτό αφορά μια  έκπτωση  της τάξεως του  10,25% για  την προμήθεια 30 δισεκατομμυρίων  κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Αλλά το ποσοστό αυτό δεν έχει καθοριστεί επίσημα σε κανένα έγγραφο ακόμα .
Την ίδια στιγμή  η Ουγγαρία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ ,  η Ελλάδα, δεν έχουν ξεκινήσει να  συζητούν το ενδεχόμενο επέκτασης του «Turk Stream» προς την Αυστρία. Τον Σεπτέμβριο του 2015,  έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών αυτών, όπου είναι πιθανό να υπογραφθεί  ένα μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού αυτού , καλώς  εχόντων των πραγμάτων ΟΜΩΣ.
Για την Gazprom  το έργο  του αγωγού «Turk Stream» είναι  πολύ σημαντικό . Το κόστος του, θα ανέλθει σε 11,4 δις €, φθηνότερο κατά πολύ από τον αγωγό του «South Stream».
Υπενθυμίζουμε από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr ότι στην Αγία Πετρούπολη κατά την διάρκεια Διεθνούς  Οικονομικού Φόρουμ η ρωσική εταιρεία  «Gazprom» έχει υπογράψει με ευρωπαϊκές εταιρείες μνημόνιο προθέσεων  διπλασιασμού  της ικανότητας του αγωγού «Nord Stream για την βόρεια Ευρώπη.
Με την περάτωση του αγωγού «Turk Stream»  η Gazprom θα έχει την δυνατότητα να παρέχει τόσο στην  Βόρεια , όσο και στην  Νότια Ευρώπη, την απαραίτητη ποσότητα αερίου από το 2019, χωρίς τη συμμετοχή του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

πηγή: http://www.pentapostagma.gr