“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Δορυφορικές φωτογραφίες: Ρωσικά μαχητικά Su-25 εγγύς υποστήριξης στη Συρία – Ετοιμάζονται για "μεγάλα πράγματα" οι Ρώσοι στην Μέση Ανατολή

Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ISIS
των Πάνου Σπαγόπουλου και Βασίλη Καπούλα
Σοκ και δέος προκαλεί η Ρωσία στη Μέση Ανατολή σε ότι αφορά το μέγεθος της ανάπτυξης δυνάμεων μακριά από το έδαφός της που δεν έχει όμοιά της στην ιστορία της. Ούτε επί τσαρικής Ρωσίας, ούτε επί Σοβιετικής Ενωσης, ούτε μέχρι σήμερα στην εποχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είχε μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί τέτοια μεταφορά δυνάμεων μακριά από τα σύνορά της (το Αφγανιστάν ήταν όμορο κράτος).

Μια νέα εντυπωσιακή δορυφορική φωτογραφία από το αεροδρόμιο al-Assad στη Λαττάκεια της Συρίας (και τουλάχιστον μια τραβηγμένη απο το έδαφος)  δείχνουν ότι η ρωσική Αεροπορία επεκτείνει συνέχεια την παρουσία της στη Συρία με ανάπτυξη όλο και περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών.

Στην φωτό φαίνεται μια παράταξη από 12 επιθετικά αεροσκάφη Su-25 Frogfoot δίπλα στα 4 Su-30SM η παρουσία των οποίων είχε αποκαλυφθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Τα Su-25 θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα αεροσκάφη για την πραγματοποίηση αποστολών εγγύς υποστήριξης και αντι-ανταρτικών αποστολών στο διάσπαρτο, από κάθε άποψη, από απειλές περιβάλλον της Συρίας.

Τα αεροσκάφη πρόκειται να επιχειρούν από κοινού με τα υποστρατηγικά βομβαρδιστικά Su-24 τα οποία εμφανίστηκαν στον συριακό ουρανό για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου πετώντας σε σχηματισμό αεροσκάφος Il-78.
Το ερώτημα είναι που βρίσκονται τα υπόλοιπα και 12 εκ των οποίων τα 4 πιθανολογείται πως είναι τα 4 Su-24 που καταγράφηκαν σε βίντεο να πετούν πάνω από τη χόμς.

Δεν είναι η πρώτη φορά αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Την 1η Ιουλίου του 2014 επτά Frogfoot της αεροπορικής δύναμης των «Φρουρών της Επανάστασης» (Pasdaran), του ιρανικού παραστρατιωτικού σώματος. είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ ως βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ  εναντίον των δυνάμεων της ISIS μέχρι την παραλαβή των ιρακινών Su-25 από τη Ρωσία.

Το γεγονός της παρουσίας των Su-25 στη Συρία, μαζί με τα Su-24 φανερώνει ότι η ρωσική Αεροπορία πρόκειται να εμπλακεί ενεργά σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων όχι μόνο της ISIS αλλά και των ισλαμιστών μισθοφόρων γενικότερα πάντα από κοινού με τα συριακά στρατεύματα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η Ρωσία με το να αφήνει να φωτογραφηθούν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, θέλει να δηλώσει ξεκάθαρα την παρουσία της στη Συρία και μάλιστα με αεροσκάφη που έχουν ως κύρια αποστολή τους τις επιθετικές αποστολές εναντίον ανταρτικών μονάδων.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ  στη Συρία βρίσκονται 28 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα αυξηθούν τουλάχιστον σε 48, 14 ελικόπτερα Mi-24 Hind, Mi-17 και μεγάλος αριθμός αντιαεροπορικών συστημάτων SA-22, 6 επιθετικά ελικόπτερα ΚΑ-52 με αναφορές να υπάρχουν και για S-300. Αυτά έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι.

Τα 28 μαχητικά είναι 4 Su-30, 12 Su-24 και 12 Su-25. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί T-90, πυροβολικό κτλ.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν και οι Times of Israel οι οποίοι τονίζουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει 28 μαχητικά και 2.000 Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και 20 επιθεςτικά και μεταγωγικά ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φαίνονται να "ψάχνονται" για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ρωσία στη περιοχή και μέχρι που είναι ικανή να φτάσει αφού αιφνιδιάστηκαν για ακόμη μια φορά ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ίσως πρόκειται για μια κλασικά ρωσική τακτική παραπλάνησης γνωστή και ως "Maskirovka" αφού τα ρωσικά μαχητικά φαίνεται ότι πετούσαν πίσω από τα γιγάντια An-124 για να μην εντοπιστούν! defencenet.gr