“Μεῖνον μεθ᾿ ἡμῶν, ὅτι πρός ἑσπέραν ἤδη ἡ ἡμέρα…”

☦ "Ὁ ῎Αγγελος ἐβόα τῇ Κεχαριτωμένῃ·"

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Η Τουρκία κάνει "προσομοίωση" απόβασης σε ελληνικό νησί του βορείου Αιγαίου - Τι ετοιμάζει;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Ε.Δ. ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ; 
Άσκηση-προσομοίωση απόβασης σε ελληνικό νησί κάνουν οι Τούρκοι με τη συμμετοχή μεγάλων ναυτικών δυνάμεων και υποστήριξη από αέρα, σε περιοχή απέναντι από το βόρειο Αιγαίο τη στιγμή που ο θόρυβος που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των μνημονίων δεν έχει κοπάσει.
Συγκεκριμένα, αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση των τουρκικών Δυνάμεων Egemen-2015 με βασικό σενάριο την κατάληψη ελληνικού νησιού με αποβατικές δυνάμεις και την υποστήριξη από αεροπορικά πυρά. Η ολοκλήρωση της μάλιστα γίνεται (τυχαία;) την 28η Οκτωβρίου, ανήμερα δηλαδή της εθνικής επετείου.
Για την άσκηση οι Τούρκοι έχουν κινητοποιήσει 7 πλοία επιφανείας (φρεγάτες, κορβέτες κ.α.) 2 υποβρύχια, 6 αποβατικά σκάφη και πολλά βοηθητικά πλοία, ενώ από αέρα συμμετέχουν ελικόπτερα, επιθετικά αλλά και έρευνας διάσωσης, αεροσκάφη μαχητικά και ναυτικής συνεργασίας και βεβαίως αμφίβιες ειδικές δυνάμεις.
Την ίδια μάλιστα στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες ασκήσεις της Τουρκίας με το “καπέλο” ή τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος της στην περιοχή της Μεσογείου. Και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία που έχει προκαλέσει πανικό στη Συμμαχία και στους Αμερικανούς.
Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποτρέψουν μία αποβατική επιχείρηση των Τούρκων σε κάποια από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η κατάσταση όπως παραδέχθηκε ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης είναι δύσκολη καθ' ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης που δοκιμάστηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Και εκεί έρχεται το επόμενο κρίσιμο ερώτημα. Το μπορεί να γίνει δεδομένου ότι οι αμυντικές δαπάνες περικόπτονται συνεχώς και περιθώρια για νέες επιλογές οπλικών συστημάτων δεν υπάρχουν; Η απάντηση που δίδεται είναι αυτή των εγγύτερων δυνάμεων αποτροπής.
Δηλαδή, σχεδιάζεται να μεταφερθούν δυνάμεις σε ένα μεγάλο νησί, όπώς αυτό της Κρήτης (έχουν ήδη εντοπιστεί δυνάμεις της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας), προκειμένου να υποστηριχθούν όταν χρειασθεί νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία, όπως είναι το Καστελόριζο, η Στρογγύλη, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Ακόμη πάντως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης εξοπλισμού (ταχεών σκαφών κ.α.) τη στιγμή που οι Τούρκοι υλοποιούν ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης αποβατικών σκαφών και όχι μόνο όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο επισημαίνοντας τους κινδύνους η Τουρκία να εισβάλει στο Αιγαίο και στη Δυτική Θράκη χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα.
Απαιτούνται λοιπόν αποφάσεις και μάλιστα σύντομα καθώς οι Τούρκοι επεξεργάζονται συνεχώς σενάρια, με τους Γερμανούς να τους σιγοντάρουν ανοίγοντας θέμα κοινής φύλαξης των συνόρων. Και δεν αναφέρουμε τυχαία του Γερμανούς. Είναι αυτοί που επέβαλαν τον αφοπλισμό της Ελλάδας.
http://www.defencenet.gr